Kraj kalendarske godine, početak raspusta za decu i doba praznika smatra se periodom koji je mnogima omiljeni period godine. Pored novogodišnje dekoracije, bogatih ručkova kojih često ima tokom praznika, najbolja stvar koju vezujemo za ovaj period jeste dragoceno vreme koje se može provesti u krugu porodice. Prilika za odmor ne manjka, kao ni prilika da se roditelji bolje povežu sa svojom decom i da ponovo uspostave kontakt, naročito ukoliko je slučaj da da su u proteklim mesecima bili preplavljeni poslom. 

Međutim, pored uživanja i praznične čarolije, javlja se i tenzija i pritisak, naročito po pitanju dece. Jer roditelji u želji da nadoknade sve eventualno propušteno stvaraju sebi preveliki pritisak u planiranju aktivnosti koji se potom neminovno prenosi i na decu. Ono što je generalno savet jeste da balans bude uvek po sredi. Svakako je dobro organizovati aktivnosti za decu, ali bi one trebalo da odgovaraju i roditeljima i da su više spontane i zabavne, a da se nikako ne tretiraju kao nešto obavezno. 

U nastavku vam predlažemo nekoliko ideja za aktivnosti i zanimacije sa decom tokom praznika koje mogu da budu zabavne i za vas i za vašu decu. 

 

Napravite novogodišnje ukrase 

Uradi sam ukrasi za jelku i dom mogu za decu postati lepa uspomena i tradicija koju možete ponavljati svake godine, a sve što vam je potrebno za izradu verovatno već imate u kući. Ukoliko su vam potrebne ideje na uradi sam novogodišnje ukrase, preporučujemo vam da pročitate ovaj blog - Uradi sam novogodišnji ukrasi gde smo pisali o tome kako možete napraviti najrazličitije ukrase od najjednostavnijih do onih malo komplikovanijih pa tako možete pronaći uputstva kako da napravite 3d jelku, ukrasne pahulje od papira, ukrase iz rerne, traku od anđela, lampione od vunice i mnoge druge. 

 

Napravite novogodišnju kuću i medenjake

Potražite recept za novogodišnje medenjake i dozvolite detetu da ih oblikuje. Za oblikovanje možete koristiti modle za kolače, ali i modle za oblikovanje plastelina ukoliko ih dete ima. Takođe, novogodišnje kuće su sve popularnije poslednjih godina, razmislite o pravljenju iste od kartona i kolaž papira, a za one iskusnije, tu su i prave medene kuće od medenjaka koje se mogu ukrasiti sa jestivim ukrasima. Ukoliko kojim slučajem napravite previše medenjaka, neke od njih možete iskoristiti i kao ukras (samo je potrebno da pre pečenja probušite rupu kroz koju ćete kasnije provući konac), ali svakako u blogu o novogodišnjim ukrasima imate ideje o figuricama iz rerne koje će vas manje mamiti da ih pojedete. 

 

Napravite originalne novogodišnje i božićne poklone

Jedan od obaveznih elemenata praznika su svakako i pokloni. Međutim, svake godine većina nas je malo pod stresom zbog dileme šta pokloniti i koliko novca bi trebalo da se izdvoji za poklone. Ali, ne mora da bude tako. Možemo da pokažemo i sebi i deci mnogo zabavniji način da nekoga obradujemo, a da taj način ne podrazumava da samo odemo u prodavnicu i uzmemo nešto za šta možemo da izdvojimo novac. Umesto toga, najbolje je izdvojiti malo vremena i napraviti nešto originalno što se mnogo više ceni. Evo kako da to i uradite: 

  • najpre napravite spisak kome ćete sve izraditi poklon

  • nakon toga odlučite šta bi sve tu osobu kojoj pravite poklon moglo da obraduje. Samo odlučivanje i razgovori koji se pokrenu biće vam idealna prilika da se ponovo povežete sa svojim detetom. 

  • Za konkretne ideje koje možete da primenite preporučujemo vam da pročitate ovaj tekst - Novogodišnji pokloni – ideje za rad sa decom

  • Pronađite ideje koje su u skladu sa sposobnostima i interesovanjima dece. 

  • Kada pronađete konkretne projekte, materijal i sve što vam je potrebno, sedite sa detetom, zaboravite na tenziju i prepustite se procesu koji će sigurno blagotvorno delovati i na vas i na dete. 

  • Još jednom, zaboravite na tenziju i nemojte sebi zadavati rokove. U krajnjem slučaju, ako nekoga baš želite da obradujete, a niste stigli da napravite nešto, uvek dete može da nacrta lep crtež specijalno za tu osobu. 

 

Ne zaboravite na društvene igre

Za sate i sate zajedničke zabave i uživanja sa porodicom poslužiće vam društvene igre. Od 

čuvene igre Ne ljuti se čoveče, preko memorija, do šaha, pripremite sve što imate u kući i zabavite se sa svojom decom. Nemojte se opuštati jer postoje brojne igre, poput memorija gde su deca zapravo mnogo bolja od svojih roditelja pa ćete morati dobro da se potrudite ne bi li ih pobedili. Neka svako bira po jednu igru. Ukoliko nemate puno igara kod kuće tu su i brojne igre poput Potapanja brodova, asocijacija, x oksa i sličnih igara za kojih vam je potrebno samo malo papira i olovka. 

Prilikom igranja šaha, ako su u pitanju mala deca preporuka je da povremeno okrenete šahovnicu tako da im igra bude ravnopravnija. Osim toga, na ovaj način će imati mnogo više prilika da nešto nauče. Starija deca uzrasta oko 6-7 godina mogu već da prave strategije u 2 do 3 poteza i već su spremni za malo kompleksniju igru, ali i dalje im može biti frustracija igra sa roditeljima koji su mnogo umešniji i zato je i za ovaj uzrast dobro da se dogovorite da okrećete šahovnicu na svakih nekoliko poteza.  

Ne zaboravite i na slagalice za decu. Deci je posebno uživanje sklapanje puzzli zajedno sa roditeljima, a možete i uzeti više puzzli i napraviti takmičenje u brzom sklapanju. Osim što ćete provesti kvalitetno vreme sa detetom, možda otkrijete koliko je sklapanje puzzli umirujuće i koliko može da utiče na smanjivanje stresa i tenzije, što je nešto što bi inače trebalo da se redukuje, a naročito tokom praznika. 

 

Pravljenje dnevnika

Kraj nove godine je idealno vreme da rezimiramo šta smo sve uradili i koje smo uspomene stekli tokom godine. Kada su u pitanju starija deca koja već umeju da pišu, možda je ovo pravo vreme da ih upoznate sa konceptom dnevnika i zapisivanja svojih misli i utisaka na dnevnom nivou. Dnevnik za decu može biti idealan poklon za praznike, a sam koncept koji dnevnici pružaju i učenje deteta da rezimira svoje misli i utiske je neprocenjivo. 

 

 
Podeli sa prijateljima: