Dolazak proleća većina ljudi sa radošću dočekuje. Asocijacije ka ovom godišnjem dobu su buđenje, lagane večernje šetnje, priroda ali i praznici i porodična okupljanja. Uskrs je jedan od praznika koji dolazi s proleća. Većina, naročito oni najmlađi, posebno se raduju ovom prazniku i svim kreativnim aktivnostima koje on donosi. Osmišljavanje dekoracije za porodični ručak, odabiri boja i tehnika za ukrašavanje jaja i kupovina dekorativnog materijala su omiljene aktivnosti dece, ali i cele porodice. 

U ovom tekstu razmenićemo sa vama kreativna rešenja za dekorisanje uskršnjih jaja uz upotrebu markera. Ovo je prava prilika da sa svojom decom napravite malu zabavu i da zajedno kreirate umetnička dela. Da biste motivisali decu možete napraviti i simbolično takmičenje i izložbu njihovih radova. Međutim, kako i ovaj Uskrs dolazi u malo drugačijim okolnostima, ukoliko želite da izbegnete veća porodična okupljanja, izložbu i takmičenje možete organizovati sa prijateljima, bakama i dekama i preko online aplikacija. 


Kako izbeleti jaja? 

Za većinu uskršnjih projekata sa markerima biće vam potrebna izbeljena jaja. Belo jaje koristićete dalje kao jaje sa belom osnovom ili vam izbeljeno jaje može biti lakše da dalje ofarbate u neke druge boje. Belo jaje možete dobiti na više načina, možete ofarbati celo jaje, ali, jedan od najefektnijih jeste sledeći: potrebno je da u vodu u kojoj se kuvaju jaja dodate alkoholno sirće i so. Od količine vode zavisi i koliko ćete staviti sirćeta i soli. Neka vam mera bude 1dl sirćeta i jedna kašika soli na 1l vode. Nakon što se jaja skuvaju, izvadite ih da se ohlade, a zatim istrljajte dobro krpom i videćete kako sloj boje nestaje, a ljuska ostaje bela. Tako izbeljena jaja možete dalje dekorisati, na primer, ovako: 


Jaja kao sladoled u kornetu

Za ovu tehniku ukrašavanja jaja potrebno vam je: braon i bela boja za farbanje jaja (po želji možete izabrati još neke boje), markeri za dekoraciju, crvena i bela vuna. 

Kako biste kreirali kornet potrebno je da donji deo jaja ofarbate u braon. Tamnijom nijansom braon boje nacrtajte linije i konture korneta. Gornji deo jajeta ofarbajte u belu ili neku drugu, vama dragu boju. Važno je samo da boja koju izaberete bude svetla kako bi po njoj mogli da crtate markerom. Kada se boja osuši i jaje ohladi, na gornjem delu jaja nacrtajte lice sa dekorativnim markerom. Za preliv od šlaga možete koristiti belu vunicu, a višnjicu možete napraviti od crvene vunice. Vunice možete zalepiti za jaje lepkom za papir. Da biste izbegli mešanje boja (kornet i sladoled) prilikom farbanja, ova dva dela odvojite papirnom tračicom koju ćete zalepiti za jaje, a nakon farbanja ćete je skinuti. Pored ove dekoracije, možete kupiti i bela jaja koja ćete dekorisati sa različitim nijansama i bojama dekorativnih markera. Ideja je da povlačite crtice koje će na kraju izgledati kao da ste jaja posuli dekorativnim šarenim mrvicama za kolače. 


Ukrasna slova

Za ovu tehniku ukrašavanja jaja biće vam neophodna: bela jaja, markeri za dekoraciju, makaze i papir.

Makazama izrežite različita slova na papiru. Važno je da slova budu veće dimenzije kako bi se lepo videla na jajetu. Izrezano slovo zalepite na jaje. Dekorativnim markerom u boji po izboru blagim pokretima istačkajte deo oko papirnog slova. Kada budete odlepili papir, ostaće trag slova. Na ovaj način vaše dete može imati ukrašeno jaje sa svojim prvim slovom imena. Pored toga prilikom postavke uskršnjih jaja na trpezu, možete ih tako postaviti da poređana jaja u nizu čine jednu reč ili kratku poruku.


Uskršnja jaja u minimalističkom stilu

Ukoliko spadate u osobe čiji je princip ,,manje je više” kada je stil u pitanju, verujemo da će vam se ovaj način dekoracije dopasti. Za ovu tehniku potrebna su vam bela jaja i crni dekorativni marker. Jaja koja imate podelite u 3 grupe. Prvu grupu ukrašavajte tako što ćete po jaju povlačiti kratke kose crtice. Drugu grupu ukrasite tačkicama, a treću trouglovima ili kružićima koje ćete crtati crnim markerom. 

Složićete se da je ovo jednostavan, a efektan način ukrašavanja uskršnjih jaja. Potrebno vam je samo malo kreativnosti.


Uskršnje jaje kao pilence

Sa ovakvo dekorisanim jajima vaša trpeza biće posebno zabavna mališanima. Kako biste nacrtali pile na uskršnjim jajima potrebna vam je žuta boja i dekorativni markeri. Zbog kontrasta, bilo bi idealno da jaja budu bele boje. Prednji deo jaja umočite u žutu boju. Kada se ohlade, crnim markerom naslikajte crte lica i tela. Oči mogu biti dve tačkice, nosić trougao naopačke, a nožice nacrtajte  kao dve crtice. Piletu dodajte krila i jedan čuperak. Ukoliko volite detalje, markerima drugih boja možete nacrtati leptir mašnu, cvet… šta god vas inspiriše. 


Romantična uskršnja jaja

Ukoliko nemate mnogo vremena, a želeli biste da imate ukrašena jaja na malo drugačiji način, ova ideja bi vam se mogla svideti. Jaja će biti dekorisana u tri koraka. Potrebno je da skuvate jaja. Kada se ohlade crnim, zlatnim ili srebrnim markerom naslikajte jajima lice. Nacrtajte oči kao dva polukruga okrenuta na gore ili na dole, u zavisnosti od emocije koju želite da prenesete, dodajte im trepavice. Nosić može biti slatka tačkica, a usne lagana blago iskrivljena, linija u osmeh. Kako biste dobili poseban, nežni efekat za dekoraciju možete koristiti bele cvetiće od kojih ćete isplesti venčič i staviti ga na gornji deo jaja. 

Gotovo istim principom rada možete primeniti kako biste kreirati uskršnjeg zeku. Potrebno je da umesto venčića na gornji deo jaja zalepite uši zeca kreirane od papira. 


Mandala dekoracija

Za one koji vole izazove i ljubitelji su crtanja imamo kreativan zadatak. Belo jaje možete ukrasiti crtanjem mandala šara. Za dekorisanje možete koristiti jednu boju ili više različitih nijansi markera. Igrajte se i sami osmislite kako ćete oslikati jaje na ovaj način. Prvo možete iscrtati okvir u vidu kruga, trougla, pravougaonika ili nečeg vama interesantnog, a zatim taj okvir ispuniti šarom. Ili jednostavno možete iscrtati jedan deo ili jelo jaje. Uzmite marker u ruku i započnite sa čarolijom. 


Koje markere odabrati za dekoraciju uskršnjih jaja?

Prilikom izbora markera za crtanje i slikanje po uskršnjim jajima važno je da odaberete ona koja su netoksična. U asortmanu Pulse online možete pronaći Pilot Pinter markere koji su specifični po tome jer nemaju nikakvih štetnih materijala. Napravljeni su od vodene osnove, a daju intenzivnu boju i trajanje. Na ovaj način, dekorisana jaja ovim markerima mogu se koristiti u ishrani. 

Kakve god ideje i kreativna rešenja vam dali, složićemo se u jednom - najdraža uskršnja jaja uvek su ona spontana čiji je tajni sastojak dečija mašta. Vašem mališanu dajte belo ili izbeljeno jaje i markere. Nakon par minuta, videćete kako čarolija počinje. 

Za kraj. Sve ove ideje nismo slučajno podelili sa vama. Na ovaj način želeli smo da probudimo vašu maštu i da vas pripremimo za jedan konkurs.

Pratite nas. Uskoro ćemo objaviti pravila. Ono što možemo da vam kažemo je da najbolje ukrašeno jaje Pilot Pintor markerima dobija interesantan poklon. Podeli sa prijateljima: