Organizacija je pola pređenog puta do uspeha i dobrih rezultata, a u okviru nje, dobro pripremljen i iskorišćen planer mnogo pomaže. Da li vam je potreban školski planer? Pitanje je sasvim na mestu, kao što je i odgovor, a to je da uz planer sve ide mnogo lakše, ležernije i uzlaznom putanjom.

Iako se u velikoj meri sve prebacilo na online i digitalno, pa tako i beleške, planeri, to-do liste, postoji jedna ogromna zamka korišćenja telefona, laptopova i tablet računara u toj sferi. Sve se zapiše, lepo izdeli na dane, nedelje, mesece, a onda se aplikacija zatvori i tako sve ostane. Iz nekog razloga postoji kod većine takav trend da se zapisano u telefonu retko čita, baš kao što se događa sa skrinšotovima, sačuvanim objavama na društvenim mrežama, zbog čega je papir i dalje najbolja opcija za kvalitetnu organizaciju. 

Svaki planer se razlikuje od nekog drugog. Pre svega, razlikuje se u odnosu na afinitete i ukuse svog vlasnika, jer planer više najobičnija sveska u kojoj se pišu obaveze i podsetnici, već mnogo više od toga. Razlikuje se i svhra planera, da li on nastaje na osnovu neke lične svrhe, da li se radi o poslovnom planeru ili je reč, kao kod nas, o školskom planeru koji koriste učenici i studenti, a svakako školski planer može biti i za nastavnike, koji na ovaj kreativan i zanimljiv način žele da prate razvoj svojih učenika i svoje poslovne obaveze.

Šta dobar planer treba da sadrži?

Krenimo od samog početka, a to su korice. Hteli ili ne, sve više su svi vizuelni tipovi, pa se traži nešto što je lepo, slikabilno, prijatno na izgled, a posebno je to važno za svesku u kojoj se pišu sve obaveze i ciljevi. U nekoj meri, lepe korice deluju čak i motivišuće da se prvo planovi stvaraju, a onda realizuju. Zato, pronađite školski planer koji vas neće podsećati na učenje, prepreke, već na nešto lepo, nešto što volite. Nakon toga, sledi sređivanje unutrašnjosti.

Da li će listovi biti prazni, u linijama, kvadratićima ili sa tačkicama, to zavisi od afiniteta i vaše želje. S druge strane, tu su i planeri koji imaju već sve spremno, izdeljene sekcije za pisanje to-do liste, dnevnih i nedeljnih planova, izdvojenih na mesečnom nivou, uz kalendar tekuće godine, dodatke za beleške i napomene... A sve to možete i samostalno napraviti, baš prema potrebama koje lično imate.

U slučaju školskog planera, na samom početku bi trebalo da se nađe raspored časova ili predavanja, raspored zvonjenja po smenama i trajanja časova, kao i izdvojene vannastavne aktivnosti, kao što su određene radionice, sekcije, pripreme za festivale... Za sve ovo vam je potrebno nekoliko prvih stranica, pa ih odvojite kako biste imali mesta da sve uredno postavite. Da bi delovlo zanimljivije, rasporede možete sa dizajnima sa interneta da odštampate, pa nalepite, da kupite ili samostalno odštampate nalepnice za planere. Tako će vam biti sve malo šarenije, veselije, a to prija i oko i umu, verujte! Nakon ovog uvodnog dela, izdvojite ostatak planera po mesecima kada se u školu ide. 

Napravite posebne listove za svaki predmet. U okviru toga možete upisivati datume kada su pismene provere, usmena odgovaranja, pismeni zadaci, obrađivanje posebnih nastavnih jedinica... Naravno, ostavite prostor za upisivanje ocena, pohvala koje dobijate, kako biste mogli da pratite svoj uspeh. Upravo taj deo i jeste najvažniji u svakom planeru, deo kroz koji se prate uspesi i postignuća. 

Kada ih imate napismeno pred sobom, onda možete da uvidite vrlo brzo čemu treba da posvetite još malo pažnje, kako biste postigli usvajanje potrebnog znanja ili dobijanja određene ocene. Uvek odvojite deo, pored svakog predmeta, gde ćete upisivati upute nastavnika ili profesora. Recimo, šta je potrebno da se unapred pripremi od materijala, šta je unapred potrebno da se pročita, za koji mesec ili nedelju je to planirano. Tako će vam biti mnogo lakše da pratite i na vreme ispunjavate svoje obaveze.

Organizacija vremena

Ono šta je kod školaraca i studenata najčešći problem tokom školske godine jeste organizacija vremena. 

Iako vremena imaju, ono nekako ume da se protne i prođe, pa da ne ostane dovoljno vremena za rad koji bi doveo do poželjnog uspeha. Zato su školski planeri dobri, omogućavaju da se vreme unapred isplanirana. 

Svaka ispisana obaveza na papiru već po automatizmu iz sebe poručuje koliko vremena je potrebno da se obavi i sve sredi. Još kada dosta unapred znate šta je potrebno uradditi, onda vam vreme nikako neće izmaći. 

Jednom napisano, ostaje i na papiru i u podsvesti, pa vas i podsvesno „tera“ da mu se posvetite, ali da imate odmah da se podsetite i kada se dogodi da nešto zaboravite.

Da, sve ovo je moguće i kroz pametne telefone i kompjutere, ali je činjenica da se većina stvari iz telefona zaboravi, dok se papira svi sećaju, na šta utiče i to da se polako piše ručno, pa mozak pamti već napisano na taj način.

 Osim toga, planer može jako lepo da se ukrasi, da se jedan njegov deo koristi za ideje, kreativne procese, stvaranje i zapisivanje stvari koje u momentu „padnu na pamet“, pa su svojevrsan dnevnik svake osobe koji mnogo vredi. 

#PULSE preporučuje šta to sve može da pomogne u organizaciji vremena i uređivanju planera

Već smo pomenuli vizuelno pamćenje, kroz pisanje na papiru, koje je mnogo vrednije i dugotrajnije od kucanja na telefonima i kompjuterima. 

Upravo zbog toga, osim organizacije kroz školski planer i praćenja obaveza na taj način, mogu da se koriste i table za podvlačenje najvažnijih zadataka i obaveza. Pulse nudi magnetne bele table, kao i table od plute, koje se mogu koristiti u te svrhe, ali se mogu iskoristiti i dalje za učenje. Table su posebno učinkovite za decu, ali ni za starije učenike i studente nisu na odmet, jer mogu da posluže za podvlačenje najbitnijeg, kao smernica za izlaganja i odgovaranja, kojih uvek mogu da se podsete – šta god radili u svojoj sobi i kući uopšte.

Na kraju, ne ostavite ni tablu, kao ni planer bezličnim. Dajte joj svoj pečat. Tu vam mogu pomoći raznobojni, postojani markeri, za crtanje po pairu ili tabli, podvlačenje određenih obaveza i podsetnika, kao i stikeri raznih oblika i dimenzija koji uvek kada se u planerima zalepe daju lepši izgled, a sve ih možete pronaći u okviru PULSE ponude.

Kreirate li sopstvene planere za rad i ostvarivanje uspeha? Ako ne, vreme je da krenete već danas!


Podeli sa prijateljima: