Za razliku od đaka prvaka i generalno đaka koji pohađaju niže razrede, tinejdžeri i srednjoškolci su u velikoj meri rasterećeniji po pitanju količine knjiga i opreme koju moraju svakodnevno da nose sa sobom u školu. 


Međutim, to ne znači da je tinejdžerima potrebna bilo kakva školska torba ili ranac. Ukoliko pitate roditelje koji imaju više dece, reći će vam da je kvalitetna torba apsolutno uvek neophodna, bez obzira na uzrast, a ukoliko pitate tinejdžere, oni će vam reći da imaju posebne zahteve po pitanju sadržaja torbe za školu, ali i samog dizajna. 


Odabir ranca za školu može pomoći vašem tinejdžeru da se pripremi za izazove koje donosi  nova školska godina. Bitno je da znate da je vašem detetu potreban ranac ili torba koja će osigurati da svakodnevno sa lakoćom nosi sve svoje knjige i dodatnu opremu, ali da ta torba mora istovremeno i da izgleda odgovarajuće. Da bi pronašli idealnu torbu za vašeg tinejdžera, morate da razmislite o par detalja: 


Odlučite koji tip torbe tražite

Pre nego što se odlučite za torbu ili ranac za vašeg tinejdžera, razmislite koliko stvari će vaše dete svakodnevno morati da nosi sa sobom, kao i kakav je njegov dnevni ritam. Da li često menja prevoze, da li ima dosta vannastavnih aktivnosti, bavi li se sportom i slično. Ukoliko vaše dete ide na treninge, imajte u vidu i učestalost treninga, kao i potrebne opreme koju je neophodno da nosi, što u letnjim, ali i u zimskim uslovima. Imajte u vidu da za zimske treninge presvlaka koja se nosi može zauzimati više prostora u torbi nego što je to slučaj sa letnjom. Tinejdžeri nisu ljubitelji ideje da za svaku aktivnost imaju posebnu torbu, tako da je najbolje da jedna torba ili ranac može da zadovolji sve njihove potrebe.


Razmislite i o minimalnom broju zasebnih džepova i predrada. Višestruke torbe različitih veličina (poput torbi 2 u 1) mogu biti dobra ideja.Bez obzira da li je u pitanju ranac ili torba, postojanje nekih malih dodatnih odeljkaka je sjajno, jer se u njima može bolje organizovati, a takođe pomažu u pravilnoj raspodeli težine u torbi čime se neminovno umanjuje naprezanje leđa i ramena.


Kada je ranac za tinejdžere pravi izbor?

Ukoliko vaše dete nosi dosta knjiga i ostale školske opreme (u koju u poslednje vreme često spada i laptop), rančevi su najbolji izbor. Rančevi su idealni za nošenje jer oni obezbeđuju dobru potporu za leđa, kao i pravilno raspoređivanje težine. Čak i u slučaju kada vaš tinejdžer nema potrebu da nosi puno knjiga i ostale školske opreme sa sobom, rančevi su pravi izbor za tinejdžere jer im u svakom trenutku omogućavaju maksimalnu mobilnost. Takođe, tinejdžeri su poznati po rasejanosti i zaboravljanju, tako da, ukoliko se odlučite da vašem detetu priuštite ranac umesto torbe, smanjujete verovatnoću da će isti zaboraviti u školi, na klupi, u gradskom prevozu,...

Kada je školska torba pravi izbor?


Ako želite slobodu kretanja i raznovrsnost, odaberite školsku torbu. Školske torbe nisu ergonomske kao što je to slučaj sa rančevima jer sav teret pritiska samo jedno rame prilikom nošenja. Ovo važi i za rančeve koji imaju kaiš koji se nosi preko jednog ramena. 


Savet: Ukoliko se odlučite za školsku torbu, podsetite vašeg tinejdžera da vodi računa o menjanju položaja nošenja kako ne bi došlo do dugoročnih posledica. Neka, na primer, ponedeljkom nosi torbu na jednom ramenu, dok će utorkom prebaciti kaiš preko drugog ramena. Takođe, ne preporučuje se da kaiš, odnosno cela školska torba “visi” sa samo jednog ramena (poput tašni), već da kaiš bude prebačen preko tela kako bi se bolje rasporedilo opterećenje.  

Kada je ranac na točkiće pravi izbor

Ukoliko vaš tinejdžer pak nosi previše knjiga i dodatne opreme sa sobom ili ima problema sa leđima i druge zdravstvene probleme koje dugotrajno nošenje tereta može još više da pogorša, onda bi trebalo da razmislite o rančevima sa točkićima. Uz rančeve na točkiće ne morate da brinete koliki će teret biti i da li će isti predstavljati opterećenje za vaše dete. Ukoliko vam je samo povremeno potreban ranac koji ima točkiće, a svakodnevno bi dete koristilo samo običan ranac, od nedavno u našoj ponudi možete pronaći kolica za rančeve koji omogućava da se postojeći ranac “nadogradi” točkićima kada vam je to potrebno. 


Rančevi za školu 2 u 1

Sve popularniji u poslednje vreme postaju upravo rančevi za školu 2 u 1. Ovi rančevi su multifunkcionalni i zapravo predstavljaju dva ranca, jedan veći i prostraniji na koji se zipom može nadovezati manji ranac. Rančevi se mogu nositi zajedno kao jedan veći ranac ili odvojeno. Ovi rančevi su često prvi izbor i kod roditelja i kod dece jer omogućavaju fleksibilnost koju bi inače dobili sa tri različita ranca, pa tako, na primer, vaš tinejdžer može koristiti samo veći ranac za školu, a manji za ostale aktivnosti, a kada, na primer putuje, može spojiti ova dva ranca i dobiti jedan veliki. Takođe, ovi rančevi su zgodni i u slučaju kada dete ostavlja knjige u školi tokom nedelje, a potrebno je da kući ponese samo po neku svesku ili nešto od sitne opreme za školu. 


Pre nego što donesete konačan izbor, suzite vaš izbor torbi i rančeva za tinejdžere na nekoliko. Nemojte zaboraviti da proverite garancije, kao i kvalitet materijala. I najbitniji savet: nemojte kupovati ranac bez konsultacija sa vašim detetom. Tinejdžeri mogu biti jako osetljivi kada je u pitanju odabir stvari koje će koristiti svakodnevno. 


Pulse rančevi za tinejdžere

Kada smo pravili školske kolekcije rančeva za tinejdžere, vodili smo računa da odgovorimo na zahteve današnjih tinejdžera: da rančevi ne smeju biti gabaritni, da moraju da budu osmišljeni tako da se mogu upotrebljavati za više različitih namena i da je sam dizajn po meri tinejdžera. Pulse rančevi za tinejdžere sastoje se od velikog izbora muških i ženskih tinejdžerskih rančeva, ali i unisex modela koji su poslednjih godina sve popularniji. Kompletnu ponudu rančeva za tinejdžere možete pogledati ovdePodeli sa prijateljima: