Da li vam je poznata sledeća situacija: Poslednji dan na poslu se završava, uzbuđeni ste, ali u isto vreme i veoma umorni. Treba sve pozavršavati kako biste na odmor otišli rasterećeni. Dolazite kući i shvatate da vas čeka još jedna teška misija - pakovanje. Spremate svoje stvari, dečije stvari, razmišljate kako bi bilo dobro da ima još mesta za pakovanje, za ono dodatno “samo još ovo”. Obećavate sebi da ćete sledeći put obavezno kupiti kvalitetan i veliki kofer u koji će stati sve što vam je potrebno. Nema više nošenja stvari po rukama, malih i većih torbica, samo jedan lepi kofer sa nečujnim točkićima i mnogo pregrada… Iz sanjarenja vas u stvarnost vraća dete koje je već počelo da vadi stvari iz torbi i da ih baca po sobi. Na pamet su počela da vam padaju sva ona pitanja koja će uslediti - “Kada stižemo? Još koliko ima?” Putovanje još nije počelo, a vama se već ni ne ide.

Da li svako putovanje sa decom mora da bude ovakvo? Naravno da ne. Uz pomoć saveta i trikova pakovanje i putovanje može da bude zabavno.

Za početak, priuštite sebi kvalitetan putni kofer, obezbedite zdrave grickalice i voće, dovoljno tečnosti, deci pripremite crtaće i pesmice, kao i knjige i igrice za putovanje. Deca bi trebalo da nauče da ispunjavaju svoje obaveze, kao i to da treba da brinu o svojim stvarima. Zato neka i oni imaju svoje male, dečije kofere, o kojima će brinuti, i koje će sami moći bez problema da vuku. I naravno, ne zaboravite da pravite pauze. Nemojte razmišljati o pauzama kao o gubljenju vremena, ili produžavanju puta. To su pametni odmori na kojima bi trebalo da protegnete noge, prošetate se, popijete kafu i osvežite se. 

Kvalitetan putni kofer - pola posla

Pre svega, sebe častite jednim kvalitetnim koferom za putovanja. To je jedna od pametnijih investicija. Ne samo da ćete sve stvari da spakujete u jedan kofer, već nema tereta na rukama. Takođe, to je stvar koja će vam trajati godinama, da ne pričamo o tome da ga možete pozajmljivati članovima porodice, a dobri koferi se i nasleđuju. 

Putni koferi su tu da nas podsećaju na uspomene sa putovanja, pokreću pozitivne asocijacije. Kada ga ugledamo, budi nam se želja da nekuda odemo, da se izmestimo iz svakodnevice, i ugađamo sebi. Zato, kofer treba da bude, između ostalog, i lep. Treba sa ponosom da ga nosite, da čak i kada vam stoji negde u uglu, ili gore na ormanu, volite da bacite pogled na njega, i razmišljate o sledećoj destinaciji.

Pored toga, putni kofer treba da bude i kvalitetan. Šta je to što čini dobar kofer?

Pre svega, to je materijal od koga je kofer napravljen. Možete se odlučiti za tvrđe, aluminijumske, u kojima su stvari sigurne, i nema bojazni od oštećenja. Ako se pak odlučite za mekše, onda računajte na to da ćete moći da ubacite i onu “dodatnu stvar”, a i lakše ćete ga “ugurati” na ormar ili u neki ćošak. Izbor je na vama. 

Takođe, obratite pažnju na ručke i rajsferšluse, metalni su izdržljiviji od plastičnih. Ne mogu se tako lako polomiti.

Mekši koferi imaju više pregrada, kao i skrivenih džepova u kojima je bezbednije nositi vrednije stvari. S druge strane, tvrđi koferi se ne mogu iscepati niti tako lako oštetiti prilikom transporta na aerodromima, ili pakovanja u auto.

Kvalitetan putni kofer je jedan od vaših najvažnijih “saputnika”, čini pakovanje podnošljivim, a put lakšim. Ukoliko je kofer dovoljno funkcionalan i velik, u njega možete spakovati pored svojih i dečije stvari.

Dečiji koferi za putovanje - spas za vas, zabava za decu

Ako vam je dete veće, i može samo da brine o svojim stvarima, onda bi trebalo da mu kupite dečiji kofer za putovanje. Ne samo da ćete sebi olakšati teret, već će i detetu biti zabavno da pakuje svoje stvari.

Dečiji koferi se od standardnih razlikuju po tome što su, logično, manji, ali i šareniji. Vašoj deci društvo će praviti Dizni likovi, ili drugi omiljeni junaci. Najvažnije je da se koferi njima dopadaju, i da mogu lako da ih pokrenu.

Još jedno rešenje je i ranac na točkiće. Možete se odlučiti za Pulse Wheels modele, koji su ojačani aluminijumskom konstrukcijom, i imaju točkiće. Pogodni su za sve vremenske prilike jer su zaštićeni sa donje strane. Namenjeni su deci školskog uzrasta. Ovakvi rančevi su multifunkcionalni jer se mogu koristiti i kao ranac za školu, ali i kao torba za kraća putovanja. 

Bilo da izaberete kofer ili ranac sa točkićima, važan je i ritual pakovanja. Ukoliko je dete dovoljno veliko i što je još važnije - raspoloženo za usvajanje novih saznanja, pokažite mu kako da se spakuje. Izaberite zajedno koje stvari nosi, razgovarajte kada će i gde koju stvar da obuče, kako da složi stvari… Pakovanje kofera je, ma koliko se bezazleno činilo, važan ritual u kome se planira, bira, razmišlja o tome šta je neophodno a šta manje važno, slaže se po veličini i nameni… Na kraju je važno da se o tim stvarima i brine. Dete tako kroz igru (za njega je ipak sve to igra) uči nove veštine koje će mu kasnije u životu biti potrebne.

Zdrave grickalice i napici

Ukoliko putujete autom, i sami znate da su grickalice i napici obavezni ukoliko su sa vama i deca. U torbi blizu vas uvek imajte zdrave keksiće, zatim sušeno ili sveže, oprano voće, kiflice, perece. Od voća su idealne jabuke, banane, kruške… Izbegavajte voće puno vode koje curi. Ovakvom pripremom, ukoliko ste vi ili vaša deca gladna, možete lako da “premostite” do sledećeg obroka. Dete treba da ima svoju flašicu sa vodom ili čajem. Slatkiše im nemojte nositi jer se sve lako rastopi i umaže, isto važi i za sladolede. 

Pauza je idealna za veći obrok. Možete ručati u proverenom restoranu, ili sendviče koje ste unapred pripremili. Obavezno ubacite i neko povrće koje će vas osvežiti.

Zabava za decu prilikom putovanja - preokupiranje njihove pažnje

Stižemo i do zanimljivog dela, a to su sve one stvari koje će narednih sati prekratiti put vašeg deteta (dece). Pre svega, to su neizbižni crtani filmovi koje možete puštati preko tableta ili portabl ekran.

Ograničite vreme gledanja crtanih filmova. Pevajte zajedno pesmice, pričajte priče. Postoji i zanimljiva igrica, a to je pogađanje. Na primer, neko kaže da vidi nešto na - pa (početno) slovo, a ostali pogađaju šta je to. 

Papir i olovka su uvek dobra ideja. Možete crtati, a ukoliko su deca starija, igrati i neke igre poput iks oks, potapanje brodića, i dr.

U prodavnicama možete kupiti i neke zanimljive karte, ili neku društvenu igru koja ne zahteva veći prostor ili tvrdu podlogu. Igrajte igru asocijacija, koja može biti prilagođena deci različitog uzrasta.


 Opremite se i knjigama koje im možete čitati, a povremeno pokazujte i šta je to što vidite kroz prozor.

Dovoljan broj pauza i odmor

Idealno bi bilo da putovanje planirate i sprovedete kada je detetu vreme za spavanje. Na taj način, bar će deo puta prekratiti, odnosno prespavati, i biti odmorno. A kada su deca odmorna, onda su i raspoložena, i spremna za saradnju.

Ukoliko ste u mogućnosti, možete se unapred raspitati i istražiti o mestima na kojima ćete praviti pauze. Dobro bi bilo da ta mesta imaju dodatne sadržaje - tobogane, ljuljaške, klackalice, kako bi se deca oslobodila viška energije. Ukoliko je to grad, informišite se gde je tačno pogodno za decu i za vas, a ukoliko je restoran da li ima i mini-igralište.

Kako god, najvažnije je da odmore pravite, jer je to predah i priprema. Ukoliko je put duži, obavezno prespavajte negde. Nije bitno da stignete što pre, već da na željenu destinaciju stignete zdravi i čitavi.

Putovanje sa decom ne mora da bude naporno, a ovi saveti mogu da vam pomognu da bude i zabavno. Najvažnije je da sebi, koliko možete, olakšate pakovanje i put, a decu uključujete u sve aspekte - pakovanje, briga o stvarima, kao i u razgovore i igre.