Rančevi za tinejdžere i srednjoškolce značajno se razlikuju od rančeva koji su namenjeni za učenike osnovnih škola. Jednostavno, srednjoškolci imaju drugačiji ritam i potrebe od đaka nižih razreda i rančevi koje svakodnevno nose bi trebalo da idu u korak sa tim ritmom. 


Ako pronađete odgovarajući ranac, taj ranac može potrajati vašem detetu i nekoliko godina, ali ključno je pronaći ranac kojim ćete biti zadovoljni i vi i vaš tinejdžer. Kako bismo vam olakšali potragu za novim rancem, pripremili smo vam nekoliko saveta.


Dakle, koje su to karakteristike koje bi trebalo da imaju rančevi za tinejdžere i srednjoškolce? 


Koje su potrebe tinejdžera?

Starijoj deci i tinejdžerima mnogo je više bitno kako njihov ranac izgleda nego koliko je funkcionalan, tako da je posao vas roditelja da: pronađete ranac koji će biti izdržljiv, dugotrajan i ranac koji je dovoljno velik za sve školske potrepštine vašeg deteta, ali da taj ranac takođe bude i odgovarajućeg izgleda. Tinejdžeri, a pogotovo devojčice gledaju na rančeve kao odraz ličnog stila tako da im sama funkcionalnost očigledno nije na vrhu liste prioriteta.

Međutim, ove tri stavke nisu dovoljne da odaberete idealni ranac za vašeg tinejdžera. Idealni ranac mora zadovoljavati i sledeće kriterijume:


Sigurnost

Činjenica je da su tinejdžeri znatno mobilniji u odnosnu na mlađu decu, a činjenica je i da su tinejdžeri skloni rasejanosti ili generalno još uvek nisu stekli naviku da konstantno vode brigu o svojim stvarima. Iz tog razloga, sigurnosne stavke koje rančevi mogu imati veoma su bitne za roditelje. Evo koje su to stavke: rančevi sa skrivenim unutrašnjim džepovima i pregradama umnogome će pomoći da vaš tinejdžer ne bude meta džeparoša. Ukoliko telefon, novčanik i ključevi mogu da budu sakriveni u unutrašnjim odeljcima, tako će nihove stvari biti najbolje sačuvane. Još jedna bezbedonosna funkcija na koju morate paziti, posebno za decu koja čekaju na autobuskoj stanici ili hodaju do škole jeste reflektujući materijal. Reflektujući materijal obezbediće bolju vidljivost, pogotovo u slučaju vremenskih neprilika i samim tim, veću bezbednost vašeg deteta u saobraćaju. 


Cena i dugovečnost

Koliko dugo očekujete da ranac potraje vašem detetu? Ako kupite ranac lošeg kvaliteta, on možda neće dugo trajati i moraćete ga zameniti ranije nego što biste to očekivali. Naši rančevi mogu vam trajati godinama pre nego što ih vaše dete preraste ili poželi da ga zameni drugim. Zbog izdržljivosti i dugotrajnosti, ukoliko pravilno održavate ranac, isti može koristiti i vaše mlađe dete. 

Više o održavanju rančeva pisali smo u tekstu: Kako održavati ranac tako da uvek izgleda kao nov


Veličina i kapacitet

Ukoliko ste ranije čitali naše tekstove o savetima za odabir idealnog ranca za prvake, znate da se nikako ne preporučuje da ukupna težina ranca teži više od 10 do 20 odsto od telesne težine vašeg deteta. Isto pravilo važi i za stariju decu. Vodite računa kada kupujete ranac da isti ne bude pretežak. Takođe, kada dete najzad krene u školu sa svojim novim rancem, vodite računa i o načinu pakovanju ranca za školu, kao i ukupnom teretu koji dete nosi. Razgovarajte sa vašim detetom i objasnite mu da je jako bitno da ne pretrpava svoj ranac sa opremom koja mu nije neophodna. 


Udobnost i podrška

Što se tiče naramenica, pravilo je isto za sve vrste rančeva: postojanje dve naramenice su uvek bolje od jedne, a što su naramenice šire i mekše, to će ranac biti udobniji. Potražite ranac sa obloženim leđima i širokim postavljenim naramenicama za maksimalnu udobnost pri nošenju. Takođe, sam materijal ranca trebalo bi da bude prozračan kako ne bi dodatno grejao dete. 


Karakteristike tinejdžerskih rančeva i organizacija

Pored glavnog odeljka za knjige, dobar ranac trebalo bi da ima i više unutrašnjih i spoljnih džepova za organizovanje predmeta. Popularne funkcije uključuju držače za multimediju, džepove za laptop, priveske za ključeve i organizere za olovke.

Poznato je da sa godinama raste mobilnost dece, pa tako, srednjoškolski ranac neće se koristiti isključivo za školu, već može da posluži i za treninge, ekskurzije, vikend putovanja sa društvom i slično. 

Iz tog razloga, možete se odlučiti za dve opcije: da za vašeg srednjoškolca odaberete jedan ranac koji će pokriti sve njegove potrebe ili se možete odlučiti za dva ranca: jedan koji će koristiti isključivo za školu, a drugi koje će koristiti za vannastavne aktivnosti i putovanja. Ukoliko vas interesuje detaljnije obrazloženje o tome zašto su rančevi bolji izbor za kraća putovanja, preporučujemo vam da pročitate sledeći tekst: Sportski ranac ili kofer? Kako odabrati odgovarajući prtljag za put

Jedino što bismo voleli da istaknemo jeste da je, kada su u pitanju srednjoškolci i putovanja, ranac najzahvalnija varijanta, jer im omogućava maksimalnu mobilnost koja im je neophodna. Na tim putovanjima, srednjoškolci će se voziti po gradskim ili međunarodnim autobusima i vozovima, avionom. Često će odsedati po manjim hostelima ili će nositi ranac sa sobom na festivale. Generalno, putovanja srednjoškolaca uglavnom su prilično aktivna i potreban im je dobar i praktičan ranac koji će moći da im koristi u svim situacijama. 

Rančevi za tinejdžere i srednjoškolce Pulse


Pri kreiranju kolekcija za školski period, tinejdžerima i srednjoškolcima smo posvetili  posebnu pažnju. U našem asortimanu možete naći veliki broj rančeva za školu i slobodno vreme koji će vašem detetu biti od koristi svakodnevno. Ukoliko odaberete rančeve Pulse, ne birate samo kvalitet i udobnost, več i rančeve kojim će vaše dete biti i više nego zadovoljni: Pulse rančevi ne samo da su dizajnirani tako da prate ritam vaših tinejdžera, već zadovoljavaju i potrebe tinejdžera po pitanju samog izgleda i funkcionalnosti koji se očekuju. Pogledajte kompletan asortiman i odaberite idealan ranac za vašeg tinejdžera!Podeli sa prijateljima: