Kada nabavljate novi ranac, sigurno vam kiša i sneg nisu prvi na pameti, ali loši vremenski uslovi su nešto sa čim ćete se sigurno susretati i zato je bitno da povedete računa o pravilnom izboru samog ranca, ali i određenih dodataka koji će vam pomoći da sadržaji unutar njih ostanu suvi i zaštićeni u svim vremenskim uslovima. 

Na ovo najviše misle roditelji koji nabavljaju rančeve za svoje školarce, ali i planinari ili rekreativci koji rančeve koriste za izlete i planinarenje. Pored izbora ranca određenog materijala (u pitanju je vodoodbojni materijal), radi apsolutne zaštite je najbolje da se ranac upari za odgovarajućom navlakom. 

Ovde smatramo da vredi napomenuti da je većina Pulse rančeva izrađena od materijala koji su sami po sebi vodoodbojni. Međutim, za ekstremne uslove koji podrazumavaju jake i dugotrajne padavine, radi potpune sigurnosti, neki naši modeli poseduju i odgovarajuće navlake za ranac zahvaljujući kojima možete biti u potpunosti sigurni da će stvari unutar ranca sigurno ostati suve.  


Navlaka za ranac - karakteristike

Ova navlaka za ranac će u potpunosti neutralisati rizik da se sadržaji u rancu pokvase i/ili natope. Navlaka za ranac je jeftin dodatak (neki modeli iz naše ponude imaju navlaku za ranac koji se dobija uz sam ranac prilikom kupovine) i može se veoma brzo spakovati tako da ranac i sadržaj u tom rancu ostanu potpuno suvi bez obzira na vlažno vreme. Navlaka za ranac se takođe može jednostavno odložiti i uvek biti spakovana u rancu bez da zauzima previše prostora tako da ne postoji razlog zašto ne biste uključili ovaj dodatak vašoj opremi koju svakodnevno nosite u rancu. 


Navlaka za školski ranac - Pulse

U našoj ponudi, uz određene modele rančeva za školu dobila je i odgovarajuća navlaka za ranac koja je posebno dizajnirana za određeni model. Osim što savršeno pristaje rancu koji se nosi i na taj način omogućava potpunu zaštitu od vlage i kiše, roditelji smatraju ove navlake naročito korisnim jer poseduju reflektujuće trake za bezbednost dece u saobraćaju. Svima je poznato da je u otežanim vremenskim uslovima vidljivost smanjena, što za samu decu koja su na putu u i od škole, što i za same vozače, a zahvaljujući ovoj reflektujućoj karakteristici, vozači će bez problema uočiti decu u saobraćaju i na taj način se smanjuje rizik od nezgoda do kojih bi u suprotnom moglo doći. 

Pored dizajna odgovarajućih navlaka i izrade rančeva od vodoodbojnih materijala, mislili smo na kompletan dizajn koji će ranac zaštititi u svim vremenskim prilikama. Pa tako, rančevi na točkiće se inače smatraju najnezgodnijim za korišćenje u uslovima koji nisu suvi, ali, Pulse rančevi na točkiće poseduju gumirano dno koje se lako održava i štiti ranac da se ne pokvasi sa donje strane usled prskanja sa tla, kao i kvalitetne točkiće koji takođe poseduju sopstvene štitnike. Ukoliko su pak uslovi takvi da je vuča ranca nemoguća, Pulse rančevi na točkiće poseduju i skrivene naramenice koje se lako mogu staviti u funkciju tako da se ranac može dalje nositi na leđima koliko god je to potrebno. Pored rančeva na točkiće, većina anatomskih rančeva za decu poseduje navlaku za ranac koja je obično spakovana u dnu ranca i uvek spremna za korišćenje. 


Navlake za planinarske rančeve Pulse

Još jedna okolnost kada su navlake za ranac od ekstremne važnosti jeste kada se rančevi koriste za izlete i planinarenje. Čak i jednodnevni izleti mogu postati prava noćna mora ukoliko se ne poseduje odgovarajuća zaštita za kišu, što za samog izletnika, što i za njegov sadržaj u rancu koji taj izletnik nosi. Jedan od primera je situacija kada se konačno pronađe zaklon od kiše, a odgovarajuća suva presvlaka se nalazi u rancu. U slučaju da je presvlaka smočena, ne postoji način da se osoba zagreje, a ovo može biti naročito nezgodno u slučaju da je smočen i rezervni par cipela. Ozbiljni planinari su vrlo dobro upoznati sa važnošću dodatne opreme za kišu i zato uvek sa sobom nose odgovarajuću opremu za sebe, ali i za svoj ranac - tj. navlaku za ranac za kišu i druge vlažne uslove. Pri izradi Pulse planinarskih rančeva imali smo ovo na umu, pa tako svaki od rančeva iz ove kolekcije poseduje odgovarajuću navlaku za ranac. Ova navlaka nalazi se na samom dnu ranca i vrlo se jednostavno i brzo može navući kada je to potrebno, bez potrebe da se ranac otvara i da se sadržaj ranca izlaže riziku da se pokvasi pri traženju. 


Prednosti navlaka za ranac 

  • štiti sadržaj ranca od kvašenja i natapanja

  • štiti i samu spoljašnjost ranca da se ne pokvasi čime se postiže dugotrajnost ranca 

  • suv ranac je i lakši ranac što je od naročite prednosti za planinare

  • navlake za ranac Pulse izrađene su od reflektujućih materijala zbog čega su efikasno sredstvo za bezbednost u saobraćaju, ali i za lociranje planinara i izletnika

  • navlake za ranac su lagane, ne zauzimaju puno prostora i mogu se uvek nositi u rancu 

  • obzirom na njihovu težinu i zapreminu prostora koju zauzimaju, u odnosu na benefit koji pružaju, trebalo bi ih uvek nositi sa sobom

  • izdržljive su i mogu se korititi veliki broj puta

  • multifunkcionalne su (mogu se koristiti za sedenje na vlažnom tlu ili kao podmetač za ranac, za pakovanje ili raspakivanje opreme kako bi ona ostala suva)

  • Pulse navlake za ranac obično se nalaze u spoljnim džepovima tako da se do njih lako moće dopreti, a nema potrebe za dodatnim otvaranjem glavne pregrade ranca pri čemu se sadržaj u rancu može pokvasiti. U slučaju iznenadnog pljuska, potrebno je samo nekoliko sekundi da se navlaka za ranac postavi na odgovarajući način. 


Dimenzije - napomena

Kako bi navlaka za ranac mogle u potpunosti da zaštite ranac i sve sadržaje u njemu, potrebno je da one budu odgovarajuće. Navlake za ranac mogu se pronaći u različitim veličinama kako bi se prilagodile širokom spektru rančeva koji se mogu pronaći na tržištu, a u našoj ponudi možete pronaći navlake za ranac koje su  prilagođene specifičnom dizajnu ranca kome su namenjene. Ovo je definitivno najbolja opcija ukoliko želite da budete 100% sigurni da će navlaka za ranac u potpunosti služiti svojoj svrsi. 

Ukoliko posedujete ranac koji nema navlaku ili ne možete da pronađete odgovarajuću navlaku, savet je da koristite široku kabanicu (za odrasle ili decu). Ove kabanice, ne samo da štite osobu koja ih nosi, već mogu biti i efikasne za zaštitu ranca na leđima. Jedino je bitno da kišna kabanica bude dovoljno široka da može da pokrije nositelja zajedno sa njegovim rancem. 

Roditelji najčešće biraju ovakve kabanice za svoju decu u slučaju kada nemaju odgovarajuću navlaku za ranac deteta jer predstavlja praktično i sigurno sredstvo da ranac i svi sadržaji u njemu ostanu suvi, a opet se veoma lako može spakovati u unutrašnjosti ranca, a da pritom ne zauzima previše prostora. 


Podeli sa prijateljima: