Većina ljudi počinje da se priprema za Uskršnje praznike mnogo pre njihovog dolaska. Priprema podrazumeva da razmislite kako ćete dekorisati prostor u kući ili stanu, kako ćete ukrasiti I šta će se naći na uskršnjoj trpezi. 

Postoji mnogo zanimljivih ideja o tome kako ukrasiti kuću za Uskrs. Da biste to uradili  nije potrebno koristiti kupljene ukrase, možete napraviti uskršnje čarolije svojim rukama i biti tako ponosni na sebe i na vaše najmlađe pomagače. Spremite šljokice, bojice, flomastere, makaze, kolaž i običan papir u boji, krep papir, satenske trake, tempere, veštačke oči, perje u boji i zaplovite u svet uskršnjih čarolija. 

Dakle, kako ukrasiti stan pre Uskrsa svojim rukama?

Šarena jaja

Evo šta vam je potrebno za dobijanje ovih jaja: boje za kolače ili tempere, rukavice, četkica za zube, salveta za sušenje i ulje.  

Uskršnja jaja umočimo u posudu sa bojom za kolače koju smo pomešali sa  biljnim uljem. Potrebno je da sakupite što više šara iz ulja na površini boje sa jajetom. 

Nakon toga, obrišite jaje suvom krpom i ostavite da se osuši. 

Kada se osuši četkicu umočite u neku od boja tempera i krenite da prskate jaja. Deca ovo obožavaju. Nakon prskanja jaja se suše i šareno jaje je gotovo.

Još jedan odličan način da obojite jaja jednostavno i bez toksičnih materija jeste uz Pilot Pitnor markere. Ovi markeri su potpuno netoksični i bezbedni u tom smislu. 


Uskršnja korpica

Sada nam je potrebna posuda ili pletena korpa , grančice vrbe i veštačka trava. Unutar korpe ili posude stavimo salvetu sa uskršnjim motivima ili jednobojnu i pažljivo stavljamo šarena jaja i grane. 

Na posudu ili korpicu zalepimo od kolaža napravljenog leptira, srce, lalu ili zeku. 

Na vrhu korpice stavimo satenske traku ili oko posude. Vaša uskršnja dekoracija korpice ili posude gde če jaja biti  je prelepa i spremna za Uskrs.

Napunite je jajima ali stavite i čokoladna, deca će se oduševiti . Pored jaja, čokoladni zeka je nešto što će prvo izmamiti osmeh na licu deteta kada vidi uskršnju korpicu sa jajima.

Praznična trpeza

Prisustvo obojenih jaja na svečanom stolu je obavezno. 

Takođe, obavezno je prisustvo na trpezi uskršnjeg drveta, sakupljenog od vrbinih grančica, ukrašenih farbanim jajima, ukrasnim trakama i veštačkim cvećem. 

Uskršnja dekoracija trpeze  uključuje stoljnjake, salvete sa uskršnjim motivima, posuđe, porcelanske figurice u obliku jaja ili zeke . 

Sve bi to trebalo da se nađe na stolu za Uskrs. Sveže cveće je obavezan atribut uskršnjeg trpeze, naročito lale i narcisi. Tu su takođe sveće i svećnjaci koji se mogu ukrasiti uskršnjim detaljima poput papirnih zečića napravljenih rukom vaših mališana, satenskim mašnicama i veštačkim cvetićima.  

Salvete možete vezati satenskim trakama i na svaku staviti po jednog papirnog zeku na primer  zelene, bele ili naranđaste boje.  A pribor možete staviti u kornet narandžaste boje simbolizuje šargarepu. 

Kornet možete napraviti tako što ćete uzeti narandžasti hamer papir iseći željenu veličinu i napraviti fišek. Zalepiti ivice selotejpom, napunite zelenom veštačkom travom i tu stavite pribor za ručavanje.  

A na stolu postavite svuda stiropor ili plastična jaja i male svetiće koje možete lako napraviti  dekorativnim bušačem sa oblikom cveta.

 Vaskršnji venac od kartona ili papira

Evo najjednostavnijeg uputstva kako da napravite uskršnji venac svojim rukama. 

Potrebno vam je sledeće: karton ili hamer, mlade grančice vrbe ili breze, lepak, satenska traka veselih boja i sve drugo što vam padne na pamet , zečići, veštačka jaja, pompončići itd. 

Uzmite karton i iz njega izrežemo prsten (krug, samo sa rupom unutra). 

Zatim savijte i fiksirajte grančice pomoću trake  i  osnova venca je spremna. 

Najkreativniji deo je uskršnji dekor. Možete koristiti pastelna jaja i perje (sve ovo čvrsto sedi na lepku), možete ukrasiti venac vrbi, možete staviti krpene lutke ili zečeve na njega, možete dodati papirne figure ili samo ukrasiti cvećem i svetlim trakama. Ovaj uskršnji dekor će izgledati dobro na vratima u hodniku, kao i na zidovima kuhinje ili dnevne sobe. 

A ako nemate vremena odlučite se za  najlakši način - uskršnji venac je od papira različitih boja. Da biste to uradili, potrebno je da isečete oblik jaja od raznobojnih papira ili papira sa šarenim dezenom , a zatim uz pomoć pištolj lepka to sastavite u obliku venca lepeći jaje, na jaje tako da ih spojite da se vide oba.  Uskršnje drvo

Možete jednostavno obojiti obične grane u belo, ukrasiti ih pticama isečenim na papiru po nekom šablonu  i već će biti gotovo. Najvažnije, koristite svetle i pastelne  boje u kombinaciji. Deca mogu ptičice obojiti raznim bojama a možete im dati I da oboje neko jaje od papira, lalu I to isto zalepiti ili zakačiti satenskim trakama na drvo.

Uskršnji i zeka od čarapa

Možda imate stare čarape, a od njih možete sašiti slatkog zeca za Uskrs. 

Za ovo vam treba sledeće: dečije šarene čarape,  konac koje se po boji podudaraju sa glavnim materijalom, vata ili pamučna vuna,  mali pompon, veštačke oči,  flomasteri ili markeri.

Čarapa isecite u delu gde su prsti kad se obuje. Onda  se dobijeni prostor ispuni pamukom, ali  se ostavi deo prostora za oblikovanje ušiju. 

Uši se formiraju na sledeći način: izrežemo od ostatka dva zečja uveta i zašijemo deo koji je otvoren da bismo imali prave uši Uz pomoć veštačkih očiju napravimo oči ili docrtamo markerom ili flomasterima. Tako isto i nosić i usta, smejalice. Prišijemo tamo gde bi bio rep jedan  je pompon I dobijemo zekin repić.

Ideje za uređenje sobe sa decom 

Možete uključiti decu u ukrašavanje soba, deca će voleti da dekorišu svoj prostor pomoću farbanih jaja raznih tehnika. 

Prostor možete urediti i ovako: deca mogu sami da nacrtaju jaja, zečiće, lale od papira a pilića od vate ili pompon. Ukrase možete okačiti duž zidova sobe, na vrata i na prozore. Takođe, možete napraviti nizove sa raznim šablonima kao srma za Novu godinu.  

Deca mogu da izrežu oblike jaja, zatim da na njih lepe dekor: zvezdice, krugovi, srca,šaraju se flomasterima, voštanim bojicama ili temperama. I to da se pomoću satenske trake spoji u jedan niz koji možete okačiti na ulazna vrata ili na plafon.

Ideje za ukrašavanje prozora  od spreja i stensila od papira

Prilikom uređenja hodnika, kuhinje i drugih prostorija, posebna pažnja se posvećuje prozorima. Oni su ti koji bi trebalo da budu ukrašeni na prvom mestu i postoji nekoliko ideja u vezi sa tim. 

Jednostavno i brzo, od papira i specijalnog spreja. Prvo, izrezani uzorak, figure jajeta ili pilića, zeke se nanese na prozor, a zatim se prska sprej. 

Rezultat je veoma svečana dekoracija. 

Nalepljena papirna jaja sa raznim dezenima na satenskoj  traci i zakačena od jednog dela prozora do drugog daju vašem domu veseo izgled, šaren kao jaje najživopisnijih boja. Leptiri isečeni od različitog papira će delovati kao dodatni ukras. 

Podeli sa prijateljima: