Kraj avgusta mnogima označava kraj leta, iako kalendarski nije tako. Kako se približava termin polaska u školu, sve što za đake predstavlja leto polako se završava, i vreme je da se prilagode na nove obaveze. Vreme bezbrižnosti i odmora je gotovo, dolazi period kada se psihofizički valja pripremiti za novu školsku godinu, za ustajanje u određeno vreme, domaće zadatke i školske obaveze uopšte.

Ukoliko se vaše dete bavi nekim vidom sporta, većina sportskih aktivnosti preko leta je na pauzi i ako niste uspeli da nađete adekvatnu zamenu, velika je šansa da je dete u tom periodu ispalo iz forme. Odmor je svakako važan, ali se organizam mora pripremiti na nove izazove, te je neophodno vratiti se sistemu zdravih navika i bioritmu koji će pomoći vašem školarcu da se bez problema vrati u kolosek. U slučaju da vaše dete nije aktivirano nekim vidom sporta, evo par razloga koji vas mogu navesti da ga podstaknete na treniranje:

Zašto je sport važan?

Ne bi li pomogli svome detetu ili tinejdžeru da razvije zdrave navike, jako je važno da jedu zdravo i da svakodnevno imaju neku vrstu fizičkih aktivnosti. Fizičke aktivnosti su od krucijalne važnosti u svakoj životnoj dobi, a naročito u periodu intenzivnog rasta i razvoja. Bavljenje sportom ima mnogobrojne benefite kao što su: 

  • održava srce i pluća zdravim
  • gradi fleksibilnost
  • pomaže formiranju jakih i zdravih kostiju
  • održava težinu u zdravom opsegu
  • smanjuje rizik od raznih bolesti i zdravstvenih problema
  • utiče na dobro raspoloženje i samopouzdanje deteta
  • direktno utiče na detetov uspeh u školi

Često se krivica za loš razvoj deteta prebacuje na video igrice i vreme provedeno za kompjuterom ili ispred TV-a. Dugotrajno sedenje i izlaganje raznoraznim sadržajima mogu biti razlog za brigu, ali to nije izvor problema lošeg psihofizičkog razvoja kod dece. Glavni uzročnik jeste nedostatak fizičke aktivnosti. Deci ne treba braniti računar i televiziju. Sve što je potrebno jeste naći pravu ravnotežu između toga i fizičke aktivnosti, tj. neophodno je da se kao roditelj postarate da dete svakodnevno bude aktivno, a što se igrica i gledanja televizije tiče, one moraju biti prilagođene uzrastu i u razumnom vremenskom trajanju. 

Ranije, dok nisu postojali računari, i kada je kulturno-zabavni program za decu na televiziji trajao ukupno do sat vremena dnevno, roditelji nisu morali da se opterećuju pitanjem da li je njihovo dete bilo dovoljno fizički aktivno. Deca su jednostavno veći deo dana provodila napolju igrajući se i smišljajući raznorazne igre u kojima su spontano razvijalo svaki deo tela i nije bilo potrebe da se razmišlja o dodatnim treninzima.

Vaše dete će najviše naučiti o zdravom i aktivnom životu ugledajući se na vas. Budite mu uzor. Uvedite redovne aktivnosti i zdravu ishranu za celu porodicu. Ako uspete da sve to pretvorite u rutinu, svima će biti lakše. Izaberite aktivnosti koje su primerene svima, kao što je redovno posećivanje igrališta gde možete zajedno igrati razne igre loptom. Ujedinite zdravo i korisno. Prošetajte zajedno do prodavnice, neka vam dete pomogne u kućnim poslovima. Održite aktivnosti zabavnim: razgibavajte se uz muziku, organizujte takmičenja u tome ko će prvi stići do odredišta, ko će više ili brže odraditi svoj deo kućnih poslova. Vikendom organizujte duge šetnje ili planinarenja. 

Da biste u svemu tome uživali, za početak možete da se snabdete opremom koja će vam pomoći u svemu tome. Za sve ove aktivnosti od najveće će vam koristi biti sportski rančevi.

Sportski rančevi

Pulse Sport rančevi su posebno dizajnirani kako bi se mogli koristiti istovremeno za sport, rekreaciju, školu i slobodno vreme.

Na primer, Ranac Pulse Sport može služiti kao ranac za knjige, a posebna funkcionalnost ovoga ranca ističe se u izdvojenom odeljku za patike, tako da je jako zgodan za sve aktivnosti gde dete treba da se preobuje, kao što su razni treninzi i sl. Ovaj ranac možete nositi i na igralište i u njemu spakovati rezervnu presvlaku, loptu i druge rekvizite, vodu i slično, i, što je najvažnije, zbog anatomske konstrukcije koja odlikuje sve Pulse torbe, dete neće biti opterećeno težinom tereta koje nosi. Idealan je i za male bicikliste jer sadrži i dva posebna odeljka za vodu koja se lako mogu dohvatiti, a koji mogu da posluže i za sušenje presvlake pri vožnji. 

Ranac Pulse Climb idealan je za tinejdžere i srednjoškolce. Sadrži posebnu pregradu za laptop do 17 inch-a, kao i kabanicu za ranac smeštenu u dnu ranca, tako da ne morate da brinete jer će u bilo kojim vremenskim prilikama, na putu od i do škole, ali i na planinarenju i drugim aktivnostima, celokupna oprema smeštena u torbi biti zaštićena. 

Pulse Cover rančeve odlikuje elegantan izgled sjedinjen sa funkcionalnim dizajnom. Udobni su, lepi i sadrže dosta pregrada za što bolju organizaciju i takođe sadrže pregradu za laptop do 15 inch-a tako da se istovremeno mogu koristiti za školu, ali i za ekskurzije i kao torba za sportske aktivnosti. 


 Ranac Pulse na jedno rame idealan je za stariju decu koja nose manje opreme u školu. Devojčice ga naročito vole zbog jedinstvenog izgleda, a zgodan je i za druge aktivnosti napolju kada ne morate da nosite previše stvari. 

Torbice za fizičko

U situacijama kada vašem detetu nije neophodno da nosi previše opreme, kada su mu potrebne samo patike ili presvlaka mogu da posluže i torbice za fizičko. Torbe za patike Pulse izrađene su od najkvalitetnijeg poliestera u dezenima koje prate linije dizajna rančeva te ćete ih vrlo lako uklopiti sa rancem za školu koje dete već ima. Dve ručke omogućavaju jednostavno otvaranje i zatvaranje i to čini ovu torbicu za patike idealnom za pakovanje unutar samog ranca ili se može nezavisno nositi na ramenu. 

Sportske torbe - za stariju decu i odrasle

Sportska torba Pulse iz kolekcije Sport idealna je za vikend putovanja, ali i za treninge. Sadži 3 pregrade, kaiš za nošenje na ramenu kao i kaiševe za nošenje u rukama. Pregrade omogućavaju lako organizovanje opreme, dok će izrada od kvalitetnih materijala osigurati trajnost i očuvan izgled i pored intenzivnog korišćenja i upotrebe. 

Torbice Pulse City i Scate idealne su za one prilike kada je vašem tinejdžeru potrebno da nosi minimalno opreme ili može poslužiti kao dodatna torba za najbitnije stvari kao što su novčanik, telefon i ključevi. 

Pored navedenih benefita, sport i razne igre takođe pomažu deci da razviju socijalne veštine kao što su deljenje, strpljenje, saradljivost i učenje o pobedi i porazima. Trčanje, koordinacija oko-ruka i baratanje loptom utiču direktno na fizički razvoj, a razne zajedničke grupne igre im razvijaju i osećaj pripadanja. 

Zajedničkim sportskim aktivnostima ne samo da ćete ojačati svakog člana vaše porodice pojedinačno, već ćete uspeti i da osnažite međusobne odnose. Vežbanje je takođe i dobro za oslobađanje od stresa i pomaže onima koji imaju poteškoća sa spavanjem, koncentracijom i uspostavljanjem novih prijateljstava. 

Više kretanja omogućiće detetu neophodnu snagu i izdržljivost u periodima intenzivnog napora, a održavanje zdrave težine i fizičkog izgleda pomoćiće mu naročito u periodu puberteta koji karakteriše pojavljivanje raznih nesigurnosti, pogotovo onih koji se tiču pitanja fizičkog izgleda. 

I za kraj, aktivna deca će najverovatnije postati i aktivni odrasli, a to je svakako nešto što bi svaki roditelj poželeo za svoje dete, ali, pošto roditelji često umeju da zaborave na sopstveno dobro, vratićemo se na još jedan savet sa početka teksta:

Ne zaboravite da i vi sami budete aktivni i tako direktno utičete na sopstveno zdravlje, ali i istovremeno postanete uzor svojoj deci, jer deca najbolje uče oslanjajući se na vaš primer.   


Podeli sa prijateljima: