Dete svoj prvi ranac dobija kada krene u vrtić. Neka deca naravno i ranije, ali tada je veliki trenutak kada se dete psihički priprema na odvajanje od roditelja i prihvatanje nečeg novog. Ceo taj period adaptacije na nove uslove, nove ljude i drugare prate rituali, a jedan od najvažnijih je i pakovanje ranca za vrtić.

Bez obzira da li dete samo pakuje ranac ili posmatra, ceo proces je važan kao psihička priprema za situaciju koja je za njega stresna.

Naravno, pre svega toga dolazi kupovina ranca - onog idealnog koji će poslužiti godinama, a koje će dete voleti, i, idealno bi bilo - samo odabrati. Taj ranac biće nešto njegovo, nešto što donosi od kuće, i za šta se emotivno vezuje. 

Često taj “ranac za vrtić” nije samo za vrtić, već ga dete rado nosi i kada krene u šetnju, u park, nekome u posetu, ili prosto se igra njime, a kasnije pakuje stvari za svoju igračku-bebu.

Na roditeljima je da donesu pametne odluke. Treba da izaberu ne samo lep, već i funkcionalan i kvalitetan ranac koje će dete nositi i voleti godinama.

Rančevi za vrtić za uzrast dece 2 - 5 godina

Postoje mali rančevi, tzv. Baby modeli, koji su izrađeni specijalno za uzrast dece od 2 do 5 godina. U ovom periodu deca se vezuju za rančeve koji imaju njihove omiljene likove iz crtanih filmova ili omiljene životinje. Mogu da biraju omiljenu boju, voće, ili prosto nešto što vole i što ih neobjašnjivo privlači. Zato za dete u ovom uzrastu birajte ranac koji će se baš njemu svideti. 

Ovi rančevi bi trebalo da imaju  jednu glavnu pregradu u kojoj možete da držite pelene, i flašice sa nekim napitkom. S obzirom da su deca mala, i da često odbijaju da nose rančeve, ili su im prosto teški, birajte one koji imaju podesive naramenice. Na taj način možete da ih produžite, i biće pogodni i za vas. 

Takođe, motivi rančeva za decu u ovom periodu su unisex, dakle pogodna i za dečake i za devojčice, pa se nemojte preterano opterećivati time da li je ranac “plavi” ili “roze”.

Obratite pažnju na materijale i boje koji su korišćeni za izradu ranca. Jedan od najboljih materijala jeste vodoodbojni poliester sa mašinskom ili silk štampom.
 Materijali i boje bi trebalo da budu rađeni po standardu “Reach”, bez azo-boja i formahelida, tako da u sebi nemaju otrova i sigurni su za upotrebu. 

Posebna pogodnost nekih modela jeste što imaju prednji preklop, gde se može držati jakna.

Rančevi za vrtić i predškolski uzrast dece 4 - 7 godina

Rančevi za decu uzrasta od 4 do 7 godina se već dele na one koji su dizajnirani za devojčice i one za dečake. Veći su i imaju više pregrada. Ipak, jedna stvar bi trebalo da bude zajednička svim rančevima za decu a to je da su izrađeni od najkvalitetnijih i najzdravijih materijala, koji su sigurni za upotrebu.

Iako u ovom uzrastu deca ne nose mnogo stvari, u ovakve rančeve bi trebalo da stane veća sveska A4 formata. Takođe, idealno bi bilo da imaju posebne, rastegljive, bočne pregrade za flašice sa nekim osvežavajućim napitkom. 

Retko se dešava da deca u ovom uzrastu idu bez pratnje roditelja ili nekog starijeg, ipak, poželjno je da rančevi imaju reflektujući materijal. Ovaj materijal pruža bezbednost u saobraćaju i pri slaboj vidljivosti.

Veličina ranca treba da bude prilagođena uzrastu, a s obzirom da deca često nose sama svoj ranac, naramenice treba da budu šire, ergonomske, obložene i zakrivljene, kako ne bi žuljala njihova ramena, i kako bi pratila njihova leđa. Deo koji prijanja na leđa treba da bude od materijala koji omogućava protok vazduha i od kog se leđa ne znoje.

Imajte na umu da su kvalitetni rančevi skoro pa neuništivi, i zato jedan isti ranac može da nasledi više dece. Ipak, najvažnije od svega jeste da vaše dete taj ranac zavoli i da ga rado nosi.


Podeli sa prijateljima: