Putovanje avionom spada u najkomforniji način transporta, ali u slučaju da previdite nešto od obaveznih stavki koje avioprevoznici zahtevaju, dodatni troškovi i neprijatnosti mogu da vam zadaju muke još pre ukrcavanja. Ukoliko se pripremate za put avionom, pripremili smo vam niz saveta koji će vam osigurati da vam to iskustvo bude što bezbrižnije. U ovom tekstu ćete naći sve neophodne informacije koje morate znati pre nego što se igde zaputite avionom, a koje će vam osigurati poštedu od dodatnih troškova i neugodnosti.

Torbe i koferi za putovanje avionom

Postoje dva tipa prtljaga: onaj koji možete da ponesete u avion - ručni prtljag i prtljag koji ide u prtljažnik aviona - checked baggage. Ručni prtljag može biti ranac, tašna, torba za laptop, ali i kofer određenih dimenzija, dok pod checked baggage mislimo na kofere i torbe većih dimenzija.

Predani prtljag

Koferi i torbe koje predajete na aerodromu imaju limit do 23 kg i ukupan zbir dimenzija ne bi trebalo da prelazi 203cm. Ukoliko vaša torba prevazilazi dimenzije koje su određene od strane autoprevoznika, oni se prevoze kao roba (kargo). Postoji izuzetak od ovog pravila, a on se odnosi na prevoz muzičkih instrumenata, sportske opreme i invalidskih kolica. Kada birate kofer, uvek dajte prednost onim koferima koji su sami po sebi lakši i koji su otporni na oštećenja pošto nećete biti u mogućnosti da vodite računa o istom. Što se tiče težine, ako ona prelazi dozvoljene limite, bićete prinuđeni da izdvojite dodatni novac za to. Obavezno obeležite svoj kofer i skinite sve oznake ukoliko ih ima od prethodnih letova, a bilo bi dobro i da ga zaključate ili vežete ako imate tu opciju da ne bi došlo do otvaranja ili krađe.

Takođe, bilo bi idealno da vaš veliki kofer ima mogućnost istovremenog nošenja sa ručnom prtljagom jer će vam to značajno olakšati kretanje.
 Pročitajte i tekst: Kako da izaberete idealan kofer

Sigurnosni sistem kofera za putovanje avionom

Svi Pulse koferi poseduju sigurnosni sistem zaključavanja TSA LOCK (Transport Security Administration) za maksimalnu zaštitu i sigurnost vaših stvari. TSA LOCK je patentirani sistem koji sa jedne strane čini vaše stvari zaštićenim od krađe, dok sa druge strane omogućava carini olakšan sistem otvaranja, pomoću posebnog ključa koji ne oštećuje kofer i olakšava carini bezbedonosnu proveru. Šifra se lako podešava i možete izabrati jednu od 1000 kombinacija. Takođe, moguća je promena fabričke šifre u slučaju da ste je zaboravili.

Ručni prtljag

Ručni prtljag nosite sa sobom u avion ne sme prelaziti propisanu težinu i mora da ispuni određenje uslove koji se tiču dimenzija. U slučaju da vaš prtljag prelazi dozvoljenu težinu, bićete prinuđeni da platite dodatne troškove predaje ručnog u predani prtljag ili da smanjite težinu tako što ćete prepakovati neke stvari. Što se dimenzija tiče, sa njima morate posebno da vodite računa jer ne postoji mogućnost da torbu neodgovarajućih dimenzija unesete sa sobom u avion.

Dimenzije ručnog prtljaga

Propisane dimenzije i težina ručnog prtljaga se razlikuju od kompanije, do kompanije, neke kompanije dozvoljavaju težinu i do 15 kg, ali ono što se sigurno uklapa u sve pravilnike jeste većina rančeva i kofera koji teže do 8kg. Što se tiče dimenzija kofera one ne bi smele da prelaze 40 × 20 × 55cm (širina-dužina-visina). Postoje avioprevoznici koji će vam dozvoliti da i pored glavnog kofera, u avion unesete i dodatni komad prtljaga. To može biti: jedna tašna, torba za laptop, akten tašna, futrola za dokumenta ili mali ranac, kesa sa duty free robom, mala kamera, dvogled ili manja kutija. Ukoliko putujete sa decom, za njih je idealan ranac na točkiće koji sami mogu vući kroz aerodrom, a koji takođe mogu uneti kao ručni prtljag.

Ručni prtljag i low cost kompanije

Razlog što su low cost kompanije toliko jeftine jeste upravo što nemaju mogućnost dodatnog prtljaga, ta usluga se dodatno naplaćuje, a u nekim kompanijama naplaćuje se čak i unošenje ručnog prtljaga i zato pored cene, proučite i ova pravila za kompaniju za koju se interesujete.

Šta je zabranjeno?

Zaboravite na pribor za higijenu, to ostavite u predanoj prtljazi jer u avion smete da unesete maksimum 100 ml tečnosti. Pod tečnošću se misli na gel, kreme, paste, sokove i sl. Tečnost sme biti uneta jedino pod uslovom da se nalazi u bočici od 100ml, a ukupna zapremina kese u kojoj su upakovane tečnosti ne sme da premašuje 1l. Ove tečnosti se posebno predaju na proveru.
 Žileti, igle, makaze, noževi i ostali oštri predmeti smatraju se potencijalnim oružjem i izričito je zabranjeno da se unose u avion. U specijalnim slučajevima, ako vam je zbog terapije propisano da morate da je koristite, možete uneti iglu, ali je morate prijaviti uz odgovarajuću potvrdu od lekara. Sve navedene stvari možete spakovati u veliki kofer koji je deo predane prtljage.
 Zabranjene su i baterije čija sadržina može da iscuri, kao i uređaji i oprema u kojima se ovakve baterije koriste.
 Lekove takođe nosite u ručnom prtljagu i bilo bi idealno da za njih imate potvrdu lekara ili prethodno odobrenje od aviokompanije. Tečnosti i gelove kupljeni u free shopu smete uneti, ali samo u zapečaćenim kesama koje ne smete otvarati tokom leta.

Dodatni saveti za let avionom:

Čekirajte se na vreme

Bilo da li se odlučite za čekiranje direktno na aerodromu ili uz udobnosti vlastitog doma (preko interneta), check - in je obavezan najranije 23 sata pre početka leka i najkasnije sat vremena pred polazak. Ova vremena mogu da variraju u zavisnosti od avio kompanije za koju se odlučite.

Dolazak na aerodrom

Krenite na vreme. Ako putujete sa aerodroma iz Srbije, doboljno je doći oko 2 sata pred let. Kada stignete na aerodrom, ukoliko ste već obavili check-in, proverite termine letenja jer postoji mogućnost da vaš let u startu kasni. Proverite i termin ukrcavanja, jer se on takođe može menjati u poslednjem trenutku, pogotovo ako je u pitanju low cost kompanija. Ukoliko niste sigurni, u svakom trenutku možete otići na šalter infopulta i zatražiti dodatne informacije.

Sve vredne stvari nosite sa sobom

Dragocenosti, nakit, lekove koje su vam bitni i sve što smatrate dragocenim, obavezno nosite sa sobom u ručnom prtljagu.

Dokumenta

Karta za let, lična karta, pasoš ili potvrda da ste isti izgubili.. Ne ispuštajte ih iz vida i nosite sa sobom sve vreme. Takođe, u ručnom prtljagu bi bilo dobro da imate i odštampanu rezervaciju hotela, gotovinu, vlažne maramice, ali u nešto za čitanje.

Garderoba

U zavisnosti od destinacije, možete uneti i duksericu ili jaknu jer temperatura posle 20tak minuta leta može da opadne. Nemojte oblačiti štikle i sandale za let jer: nisu higijenske, mogu da izazovu oticanje zbog naglih promena pritiska, a podovi na aerodromu su uglavnom glanc čisti i može da se desi da se okliznete. Obucite se udobno i slojevito jer ćete proći kroz više temperaturnih promena. Nemojte putovati gladni, pojedite obavezno nešto pre puta, ali nemojte preterivati. Alkohol se mnogima čini kao dobra varijanta za „razbijanje treme“, ali nije pametno da ga pijete jer može da izazove dehidrataciju.
 Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali pripreme za put avionom, a kompletnu ponudu Pulse kofera za putovanja možete pogledati ovde.


Podeli sa prijateljima: