Priroda, pešačenje, osvajanje vrhova, bekstvo iz grada… i sve to zajedno sa decom! Izgleda komplikovano, ali ne mora biti. Planinarenje sa decom verovatno je najbolji vid provođenja slobodnog vremena koji će prijati i vama, a i njima i omogućiće vam da zajedno stvorite uspomene vredne pamćenja.

Ukoliko planirate prvo planinarenje sa decom, a nemate prethodnog iskustva sa istim, onda imate dve opcije:
 1. pridužite se planinarskom društvu koje organizuje jednodnevne izlete i jednostavnije ture koje su prilagođene početnicima
 2. organizujte sami svoj izlet, ali dobro razradite sve detalje kako biste izbegli neprijatnosti


 Rančevi za planinarenje:

Neka svako ponese svoj ranac. Bolje je rasporediti teret na četiri dela nego na jedan, a samo nošenje i pakovanje ranca deci će biti dobra lekcija iz odgovornosti. Birajte dobre, funkcionalne rančeve, po mogućnosti sa kaiševima za raspoređivanje tereta. Za prvo planinarenje verovatno nećete nositi toliko opreme, ali i najmanji teret može da postane opterećujuć nakon dužeg hodanja.

Šta spakovati u ranac za planinarenje?

Najbitnija stavka koju morate poneti jeste tečnost. Za svaku osobu ponesite minimum litar vode koju bi bilo idealno da rasporedite u više manjih flašica kako bi lakše izbalansirali težinu. Pored vode, spakujte i nešto za užinu (sendviče, grickalice i sl.) i neku voćku (jabuku ili bananu) ili čokoladicu koja može biti spas u trenucima kada početni entuzijazam za šetnju splasne. Kačketi i krema za zaštitu od sunčanja takođe mogu biti korisni. Ukoliko ćete i popodnevne sate provesti napolju, ne bi bilo loše da spakujete i neko sredstvo za zaštitu od komaraca.

Odeća:

Obucite se slojevito jer temperatura može da varira, a i da vas ne bi iznenadila nagla promena vremena. Kišna kabanica ne zauzima puno mesta, a može biti ključna u slučaju kiše, rezervna majica i donji deo trenerke su obavezni, pogotovo za decu, u slučaju da pokisnu ili ako se oznoje.

Obuća za planinarenje:

Verovatno je da za prvi put nećete kupovati nove cipele za planinarenje. Izaberite nešto od obuće što već imate. Prilikom odabira, vodite računa da vas obuća koju odaberete ne sputava, da ima šare na đonu (zbog klizavog ili neravnog terena, kako ne bi došlo do klizanja prilikom spuštanja) i što je najvažnije, da ta obuća bude udobna. Za decu, pogotovo u slučaju da su vaša deca od onih koji ne mogu da odole skakutanju po baricama, ponesite rezervni par obuće.

Kada su deca dovoljno velika za planinarenje?

Ovo pitanje vam je verovatno prvo prošlo kroz glavu kada ste pomislili na planinarenje sa decom. Kada je moje dete dovoljno veliko za ovako nešto? Odgovor je da na planinarenje možete ići čak i sa bebom.

Planinarenje sa decom do 2 godine:

Ukoliko želite da povedete dete do godinu dana, rešenje koje vam se nudi jesu takozvane sling marame, strukturirane nosiljke za decu ili ergonomski kenguri. Na tržištu danas možete naći razne nosiljke od najrazličitijih materijala koje se pričvršćuju prstenovima,  na vezivanje ili sa kopčama i sigurno ćete uspeti da odaberete neku koja je vama biti odgovarajuća. Ono na šta obavezno morate da obratite pažnju pri odabiru, jeste da takva nosiljka bude ergonomska, da je odgovarajuća za uzrast deteta i da bude udobna za nosača. Ove nosiljke vole da koriste i tate, tako da ćete moći na smenu da uživate u šetnji sa vašom bebom dok drugi roditelj odmara.  U zavisnosti od tipa nosiljke, dete možete nositi spreda (ka vama), na boku ili na leđima, a zapravo je najidealnija opcija da povremeno menjate položaje tokom nošenja.

Decu preko godinu dana najbolje je nositi u nosiljkama na leđima jer hodanje i penjanje sa težim detetom na boku ili spreda može biti  prenaporno.

Planinarenje sa decom preko 3 godine:

Deca preko 3 godine mogu i sama da hodaju. Bitno je samo da pešačke deonice ne budu preduge i da se postarate da se ne dosađuju. Za taj uzrast birajte vrlo kratke ture i pravite češće pauze. Takođe, možete povremeno i pomoći detetu tako što ćete ga kratko nositi, ali pazite da to ne bude previše jer deca tog uzrasta više nisu lagana.

Planinarenje sa decom predškolskog uzrasta:

Deca predškolskog uzrasta već mogu i do nekoliko sati da pešače u jednom danu tako da sa njima možete isplanirati i jednodnevne izlete.
 Školarci i starija deca psihofizički već mogu da vas prate u svim naumima, ali i za njih važi pravilo koje smo već napomenuli: morate da ih motivišete.

Još saveta za idealan dan na planini sa decom:

1. Izaberite kraće ture: Dobro osmislite putanju i više vremena ostavite za odmor i slobodnu igru. Decu ne bi valjalo da prvi put vodite na pešačke deonice koje traju duže od nekoliko sati. Ukoliko tura bude prenaporna, deca će postati nervozna i razdražljiva i to može uticati da vam celokupna zamisao prođe naopako. Takođe, birajte zanimljivije rute na kojima će deci biti interesantno - bolje blagi uspon sa stenom na koju bi se trebalo popeti nego duga jednolična staza kroz šumu.

2. Zaboravite na žurbu. Ukoliko shvatite da ne odmičete brzinom koju ste isplanirali, uvek je bolje da preskočite neke tačke koje ste hteli da obiđete. Zapamtite da je najbitnije kvalitetno provedeno vreme, a ne ciljevi koje ste sebi postavili.

3. Informišite se:  Raspitajte se o istoriji i zanimljivostima o lokaciji koju obilazite. Sigurno postoji priča koja će deci put učiniti interesantnim, a ukoliko se desi da je taj lokalitet nema, onda izmislite neku igru ili takmičenje i tako celu stvar učinite zabavnijom. Takmičite se ko će prvi stići, glumite hajduke koji su na specijalnom zadatku, tragače koji čitaju tragove šume.  Dajte samo inicijalnu temu deci, a njihova mašta će učiniti ostalo.

4. Povedite društvo: Ukoliko ste u mogućnosti, povedite i nekog vršnjaka vašeg deteta. Pokazalo se da deca koja inače nisu entuzijastična po pitanju dugotrajnog hodanja i šetnje postanu poletnija kada imaju društvo.

5. Pripremite decu: Planirajte zajedno izlet, pustite ih da sami odaberu neke zabavne momente i nagovestite da planinarenje ipak zahteva trud i pešačenje. Ostavite nešto i za iznenađenje, pogotovo stavke za koje niste potpuno sigurni da ćete uspeti da izvedete. Vodopad na koji ste želeli da svratite možda ipak nije toliko blizu i slično. Nemojte previše obećavati kako ne bi došli u situaciju da ih razočarate.

Kako zabaviti decu na planini?

Roditelji se uglavnom brinu da neće moći da zabave decu na planini, evo samo par predloga: fudbal, frizbi, bagminton ili jednostavno jurenje leptirića ili bacanje kamenčića u potok. Logorska vatra, skupljanje grančica, priče koje pričate dok pečete krompir. Dremka pod drvetom, razgovori sa šumarima, drugim planinarima ili jednostavno zajedničko uživanje u osluškivanju prirode. Ako se odlučite na planinarenje, uverićete se kako i nije neophodno da im previše organizujete zabavu.

Benefiti boravka u prirodi sa decom:

Od same pripreme i planiranja, od pakovanja ranca i vođenja računa o svojoj opremi, deca će se učiti odgovornosti, savladavanjem prepreka i staza uz dugotrajno hodanje koje vodi ka vrhu naučiće da se trud isplati. Benefite boravka u prirodi i udisanja zdravog vazduha ne treba ni da obrazložemo. Zajedničkim hobijem i savladavanjem prepreka osnažićete porodične odnose, a celokupna avantura može postati nezaboravno iskustvo kako za decu, tako i za odrasle.

Dakle? Jeste li već počeli da pakujete svoj ranac za planinarenje?

Naravno, ukoliko još uvek niste nabavili ranac za planinarenje ili vam je potreban novi, u našoj internet prodavnici možete pogledati i poručiti ranac po vašim potrebama.

https://pulseserbia.com/category/sportski-program/rancevi-za-planinarenje/6430/


Podeli sa prijateljima: