Pomozite svom detetu da razvije radne navike, da bude produktivnije i uspešnije u školi tako što ćete mu napraviti poseban radni prostor za učenje i domaće zadatke.

Da li tražite ideje za radni kutak za vašeg školarca? Na pravom ste mestu jer u ovom tekstu možete pronaći sve detalje koje je potrebno da znate za kreiranje radnog kutka…

Od obaveznih stavki za opremanje radnog kutka, do konkretnih saveta koje možete da primenite u praksi kako bi vaše dete razvilo pozitivne radne navike od samog starta - jer pozitivne radne navike su ono što donosi uspeh u školi i ništa više. 


Kako bi radni kutak u sobi školarca trebalo da izgleda? 

Bilo da li se odlučite za gotovu verziju radnog stola, isti pravite po meri ili ćete koristiti vaš postojeći sto, radni kutak mora imati udoban i prostran kutak koji će sadržati sve potrepštine koje su detetu potrebne za učenje i domaće zadatke. Da biste to ostvarili, dubina stola ne bi smela da bude manja od 60cm i uz njega bi trebalo da idu prateće fijoke za odlaganje, kao i police i slični dodaci gde će se uskladištiti knjige i školski pribor

Ukoliko vam je jednostavnije da radni kutak bude u okviru vaše dnevne sobe ili trpezarije, onda je potrebno da dodaci za skladištenje ne ometaju vaše druge dnevne aktivnosti. Dobar predlog koji se može često videti na Pinterestu na ovu temu jeste korišćenje kuhinjskih kolica za zalihe pribora i potrepština za učenje. Organizacija se može lako napraviti uz pomoć fascilkli, stalaka za papire i organizera, čaša za olovke i sličnih dodataka. Ali, hajde prvo da vidimo šta bi u okviru kutka za učenje trebalo da bude: 


Šta je potrebno od školskog pribora? 

Kada ste rešili prostor, sada je potrebno da nabavite pribor za učenje. Konkretna oprema koja bi trebalo da se nađe u radnom kutku može da varira u zavisnosti od uzrasta deteta, ali i specifičnosti škole, vanškolskih aktivnosti i vaše lične organizacije.  Evo osnovnih stvari koje će vam trebati:

 • olovke i gumice

 • flomasteri

 • bojice (što više raznobojnih bojica, toga nikada nije dosta)

 • makaze (makaze za papir)

 • lepak (oho lepak i lepak za papir)

 • papir (što više papira za crtanje, ali i vežbanje)

 • lenjiri (najbolje je da obezbedite ceo set lenjira)

Pored navedenog, ono što nije obavezno, ali može znatno da olakša organizaciju su: 

 • fascikle (za organizaciju papira vezanih za kontrolne i školske radove)

 • čaše za olovke (za organizaciju olovaka, bojica, flomastera i drugih sitnica)

 • globus (nije neophodan, ali može da bude odlično pomagalo. Svetleći globusi mogu poslužiti i kao lampa i dekorativni element u sobi)

 • stikeri (za obeležavanje stranica za učenje, za beleženje formula ili stavki koje dete ima teškoće da zapamti, za ostavljanje poruka)

 • stalci za papire (stalci za papire su odlični za organizaciju svih dečijih crteža, ali i papira koje dete donosi iz škole, a koji se moraju čuvati)

 • plutana tabla (na koju ćete okačiti rasporede, planove,...)

 • bela magnetna tabla (za vizuelni pregled svih obaveza, ali i za učenje i vežbanje)

 • markeri za belu tablu, markeri za podvlačenje

 • spajalice,...

S vremena na vreme, napravite popis svih zaliha i postarajte se da uvek imate sve što neophodno jer ne želite da, na primer, u sred izrade rada za likovno, shvatite da detetu nedostaju flomasteri u određenoj boji ili da morate da cepate listove iz sveske jer u zalihama nemate dodatne gumice za brisanje. 

Pročitaj i: Stvari za školu - saveti za septembarsko opremanje

Pulse oprema za školu

Pored osnovne opreme za školu (rančeva, pernica i torbica za fizičko) po kojem je naš brend prepoznatljiv, u našoj ponudi možete pronaći i veliku ponudu školskog i kancelarijskog materijala. U ponudi je školski i kancelarijski pribor brendova Pilot i Deli, ali i Pulse. Sve što vam je potrebno od pribora za školu i opremanje kutka za učenje u sobi školarca možete pronaći na našem sajtu u okviru online prodavnice, ali i u brojnim knjižarama širom Srbije. Pogledajte spisak svih knjižara sa ojima sarađujemo i pronađite najbližu knjižaru za opremanje u vašem kraju. Spisak svih maloprodajnih objekata sa kojima sarađujemo možete videti ovde


Dodatni saveti: 


Odaberite mesto gde će dete imati mir

Iako je najbolja opcija da dete domaći raditi u svom kutku u svojoj sobi, mnogima to nije opcija. Vaša lična organizacija može da podrazumeva da vam je jednostavnije da dete/illi deca domaći rade za trpezarijskim stolom ili u dnevnom boravku. Za koje god mesto da se odlučite, bitno je da u vreme kada dete uči, ne bude drugih glasnih aktivnosti u blizini. 

Na primer, u redu je da kuvate u blizini dok dete radi domaći, naročito ukoliko mu je potrebna pomoć sa zadacima, ali, ne bi valjalo da u blizini neko prati fudbalsku utakmicu ili slično. Detetu je potreban mir kako bi moglo da se koncentriše i najbolje je kada u blizini ima što manje ometajućih faktora. 


Imajte plan aktivnosti na jednom mestu

Samo sa jednim detetom, plan školskih i vanškolskih aktivnosti može da bude komplikovan, a sa dva ili više deteta postaje gotovo nemoguće upamtiti sve obaveze oko škole i vanškolskih aktivnosti. Zato je zgodno imati mesto gde će se voditi celokupna evidencija, gde će stajati svi rasporedi časova, ali i plan dodatnih aktivnosti uz napomene vezane za promene na dnevnom ili nedeljnom nivou. Za ovo vam može odlično poslužiti plutana tabla. Takođe, bela magnetna bela tabla može delom služiti za plan aktivnosti, a možete je koristiti i za objašnjavanje određenih zadataka i zajedničko učenje sa decom.


Sklonite telefone i druge predmete koje mogu da ometaju proces učenja

Nekada se čini da je deci sve interesantnije od samog zadatka na koji bi trebalo da se fokusiraju. Bilo šta u blizini može da im bude ometajući faktor, a naročito telefoni i igračke. I zato se postarajte da dok se ne završe domaći zadaci igračke i telefoni sklone. Kada je reč o telefonima, ovo važi za sve koji se nalaze u blizini deteta koji radi domaći - dakle, ne zaboravite da stišate i svoj telefon kako ne bi ometao dete i vas dok mu pomažete tokom izrade domaćeg. Ukoliko je zadataka puno, možete se dogovoriti za odmore nakon određenog vremena ili nakon što završi dogovoren broj zadataka. Tokom tih odmora dete može da se bavi kojom god aktivnošću želi, uključujući i telefone i igračke. 

 


Podeli sa prijateljima: