Prvo zajedničko ili samostalno putovanje vašeg deteta bilo bi nepotpuno bez odgovarajućeg prtljaga. Taj prtljag može biti kofer, putna torba ili ranac za decu. 

Pri tome, za duže ture koje podrazumavaju i više od jednog noćenja najčešće se koristi kofer srednje ili najmanje veličine ili putna torba, dok je za ekskurzije, kraća putovanja, ali i kao pomoćni prtljag kod dužih putovanja najbolje odabrati ranac. 

Dakle, ranac je nešto što će detetu svakako koristiti za bilo koji tip putovanja. I dok možda u kući već imate kofer ili putnu torbu čija veličina će odgovarati potrebama prtljaga za vaše dete, veoma je važno da se ranac za dete kupi namenski i da on bude potpuno odgovarajući. Evo koji su to faktori koje bi trebalo da imate na umu prilikom kupovine ranca za dete: 


Kakve karakteristike mora imati svaki dečiji ranac?

Prvo, morate da potražite dobar ranac za decu koji ima dve postavljene naramenice i dodatne kaiševe. Trake unutar ramena bi trebalo da budu široke tako da se ne usecaju i trebalo bi da budu postavljene kako bi se osiguralo da će udobnost biti maksimalna, čak i kada je ranac napunjen u potpunosti. Drugo, ranac mora imati dodatne kaiševe. Možda se pitate zašto je kaiš za struk toliko važan, ali morate znati da je ovaj kaiš zaslužan za preuzimanje tereta i rasterećenje kičme, mišića struka i kuka vašega deteta. 

Osim toga, takođe bi trebalo da imate na umu prilikom kupovine da je potrebno da nabavite ranac koji ima postavljen deo koji se naslanja na leđa. Zahvaljujući ovoj karakteristici vaše dete će se mnogo manje naprezati kada nosi ranac na leđima. 

Pored kaiša oko struka, važni su i prsni kaiševi jer oni mogu da pomognu detetu da zadrži odlično držanje i da spreče da ranac ne isklizne sa leđa vašeg deteta.

Takođe morate uzeti u obzir i veličinu ranca. Morate da nabavite ranac koji je iste veličine kao i leđa vašeg deteta. Ova stavka je veoma važna, može se reći i najvažnija ukoliko želite da zaštitite leđa svog deteta. Da biste odabrali ranac odgovarajuće veličine, najbolje je da ga dete isproba. Potrebno je da donji deo ranca “ne visi” previše ispod struka i da ostatak ranca dobro prijanja na detetova leđa. 

Takođe, važna stavka je i mogućnost podešavanja naramenica. Ova opcija je naročiti korisna za decu uzrasta 7-10 godina koja brzo prerastaju rančeve koji nemaju tu opciju.

Sledeće na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste dizajn rančeva. Osigurajte da se ranac sastoji od materijala koji je izdržljiv i kvalitetan. Takođe, morate da nabavite ranac koji ima mnogo prostora za skladištenje kako biste osigurali da u torbi može biti više stvari.


Veličina ranca i pakovanje

Osim ovih stavki, takođe morate imati na umu način na koji bi stvari i drugi sadržaji koji bi se mogli nositi u rancu mogli da utiču na samu veličinu ranca. Ukoliko je u pitanju ranac koji će se koristiti i za školu, onda morate dete da naučite kako da spakuje svoje školske stvari u taj ranac. Nakon što su sve stvari u rancu, vreme je da izmerite težinu ranca i da osigurate da ne teži više od petnaest odsto u odnosu na kilograme vašega deteta. Ako jeste teži od navedenog procenta, onda je potrebno da se prepakuje torba i da se neke stvari uklone iz nje. 

Pri tome, bitno je napomenuti da ranac za put ne mora biti veliki. Ukoliko vam se čini da u ranac ne staju sve potrebne stvari za određeno putovanje, onda to znači da je vašem detetu ipak potrebna putna torba ili kofer. A ranac uvek može biti dodatni deo prtljaga u kome će držati sitnice koje bi trebalo da su mu uvek pri ruci. Na primer, ako dete ide na rekreativnu nastavu, u rancu će tokom puta nositi užinu, presvlaku i neke lične sitnice, dok ćete za manju decu na porodičnom putovanju u ranac spakovati presvlaku, pelene, ali i neke omiljene igračke koje će ga zabaviti tokom vožnje. 


#Pulse preporučuje - dečiji rančevi za put

U našoj ponudi ćete pronaći rančeve za sve uzrastne kategorije dece koji su dostupni u mnogobrojnim oblicima, veličinama, bojama i temama. Među njima su sportski rančevi, rančevi za školu, rančevi za vrtić, rančevi za predškolsko, rančevi za tinejdžere i drugi. Svaka kategorija ranca dizajnirana je na način da potpuno odgovara uzrastu i potrebama određene kategorije. Najbitnije stavke pri kreiranju ranca su nam udobnost i trajnost. Udobnost postižemo kroz postavljene naramenice i posebna ojačanja, a sami materijali rančeva su izdržljivi, a rubovi ojačani na mestima većeg opterećenja tako da je osigurana izdržljivost i dugotrajnost. Rančevi poseduju dodatne pregrade za bolju organizaciju i u ponudi je veliki izbor različitih funkcionalnosti. 


Koferi ili putne torbe za decu

Kada su u pitanju putne torbe i koferi, deci nisu neophodni preveliki koferi i uvek je dobra ideja ukoliko putujete avionom da nabavite kofer ili putnu torbu koji se mogu nositi kao putni prtljag. Poznato je da mnoge aviokompanije sada naplaćuju dodatni prtljag, a nošenje ručnog je i dalje kod većine aviokompanija besplatno te bi vam to bila velika stavka za uštedu ukoliko bi dečiji prtljag bio ručni koji se može uneti sa sobom u avion. 


Odlike koje bi koferi i putne torbe trebalo da imaju

Jedno od glavnih dilema roditelja koji biraju prtljag za svoju decu jeste koliko bi kofer illi putna torba trebalo da budu teški. Ova dilema je uzrokovana time da mnogi veruju da veća težina same torbe označava i bolji kvalitet, ali to nije pravilo, pogotovo kada je u pitanju prtljag za decu. Dečiji prtljag bi trebao da bude lagan, a lagano ne mora da znači i nekvalitetno. 

Međutim, ono što bi trebalo da bude jedna od osnovnih komponenti dečijeg prtljaga je  - čvrstina. U slučaju da ste ikada primetili kako neko dete spušta kofer niz stepenice ili kako rukuje sa istim nakon što dođe u smeštaj, možete razumeti zašto je ova stavka od suštinskog značaja. U slučaju da pronađete torbu male težine, ali koja uključuje i čvrsti okvir, našli ste nešto što će lepo funkcionisati za čitavu porodicu.

Drugo, želite osigurati da imate putnu torbu ili kofer koji nije prevelik za dete. Deca moraju biti u stanju da samostalno podignu torbu i da je pomeraju bez vaše pomoći, posebno u slučaju da imate više od jednog deteta ili u slučaju da putuju bez vas. 

Jednostavno morate računati na nećete uvek biti u mogućnosti da im pomognete sa svim njihovim torbama. Ukoliko je pak dete previše malo za kofer ili putnu torbu, ono ipak može imati svoj prtljag u čijem pakovanju će učestvovati, a koji ćete spakovati unutar većeg kofera, odnosno vašeg ličnog prtljaga. Na taj način ćete detetu pružiti neku vrstu nezavisnosti po pitanju prtljaga bez potrebe da ona sama vuku torbu ili kofer koji su previše teški za njih. Ranac je svakako nešto što mogu nositi u bilo kom uzrastu, o tome smo već pisali na početku teksta. 

Budite sigurni da vaš dečiji prtljag uključuje odgovarajuće ručke i/ili točkiće. Ovo možda nije problem, jer većina novih prtljaga ima ove opcije, ali postoje neki koferi koji su prilično staromodni i takve kofere bi trebalo izbegavati. Ukoliko je u pitanju torba, ručke moraju biti odgovarajuće veličine tako da nošenje bude olakšano deci, a sama torba ne sme biti preteška. Koferi mogu biti naročito zgodni zbog točkića i sistema vuče, ali je potrebno da je i teren za vuču kofera odgovarajući. U suprotnom bi dete moralo da vuče kofer.  Prtljag koji se može zaključati je takođe zgodna opcija kako ne biste razmišljali o slučajnom otvaranju ranca ili o krađi. Takođe, deca sa otključanim prtljagom na aerodromu mogu biti meta ljudi koji žele nešto da prokrijumčare u avion.


# Pulse preporučuje - koferi i putne torbe za decu

Odabir novog prtljaga je važan deo porodičnog putovanja ili odmora i zato je uvek  dobra ideja da uključite čitavu porodicu u planiranje i da zajedno istražujete i odaberete deci njihov lični komad prtljaga. 

Za početak, preporučujemo vam da pogledate kofere, putne torbe i rančeve za decu koji su prikazani u našoj online prodavnici. 

Pulse koferi najmanje i srednje veličine su naročito pogodni za decu. Oni su izrađeni od kvalitetnog polikarbonata, lagani su, ali izdržljivi. Ovaj materijal je i vodoodbojan i pogodan za korišćenje u svim vremenskim prilikama i lako se čisti. Kvalitetni točkići i teleskopske drške čija se dužina može prilagođavati omogućavaju olakšanu vuču kofera. Za maksimalnu bezbednost, svi koferi poseduju i TSA lock sistem za zaključavanje.

Pogledajte kompletnu ponudu na našem sajtu i sigurni smo da ćete uspeti da pronađete odgovarajući prtljag za put za vaše dete.

Podeli sa prijateljima: