Iako jesen može delovati depresivno, usled čestih kiša i postepenog skraćivanja dana, poslednjih godina svedoci smo sve toplijih jesenjskih dana i produženog miholjskog leta. Ovakvo vreme idealno je za izlete i boravak u prirodi, a sama jesenja atmosfera doprineće da ovi izleti budu vredni pamćenja. Zar ne želite da iskoristite priliku da pobegnete od gradske vreve? Preporučujemo vam odlazak u šumu ili na planinarenje. Možda je vreme da ovo “ludo vreme” iskoristite i učlanite se u neko od planinarskih društava koja često organizuju ture koje su prilagođene raznim uzrastima. Ove ture su pristupačne i sigurno možete naći neku koja odgovara vašim afinitetima. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i adekvatna oprema i vaša jesenja avantura može da počne!

Šta vam je potrebno od opreme?

• dobar ranac za planinarenje
 • adekvatna nepropusna obuća
 • presvlaka
 • jakna i kišna kabanica
 • voda

Ovo su stavke koje su vam zaista neophodne, a sve ostalo je od sekundarne važnosti. Bilo da li planirate da na planinarenje idete sami, ili u krugu porodice, ranac je jedna od najbitnijih stavki.

Kakav ranac za planinarenje odabrati?

Pre nego što se pozabavite samim detaljima i činjenicama vezanim za pakovanje, prvo pitanje koje morate sebi da postavite jeste:
 Kakav tip ranca mi je uopšte neophodan?
 Ovo pitanje je ključno, a odgovor ćete formirati nakon što zamislite kako želite da vaš put izgleda. Da li će to biti jutarnji obilazak planine, celodnevno planinarenje ili višednevna avantura?
 Ranac će vam biti najbolji prijatelj na planinarenju. Bez obzira na to za koji tip ranca ćete da se odlučite, vodite računa da bude kvalitetan, da ima adekvatne naramenice i da je anatomski. Vi ste ti koji će ga nositi duži vremenski period i zato je bitno da vam odgovara u svakom pogledu.

Odaberite sportske rančeve za kraće ture

Ukoliko idete na kraći izlet, dobar sportski ranac može biti idealan za tu namenu. Većina ovih rančeva ima dodatne kaiševe koji su bitni za raspoređivanje tereta tako da prednost dajte ovakvom tipu ranca ili planinarskom rancu manjeg kapaciteta.
 Dnevni izlet sa decom
 U slučaju da planirate izlet sa decom, broj neophodnih stvari koje morati poneti se sigurno udvostručuje. Nepredviđenih situacija sa decom može biti mnogo, a na vama je da se pripremite što bolje kako bi taj dan mogli da se prepustite opuštanju. Obavezno ponesite duplu presvlaku i dodatan par obuće za decu da vam jedno nevino skakanje po barici ne bi uništilo čitav dan. Pored vašeg osnovnog ranca, neka deca ponesu i svoje rančeve. To mogu takođe biti sportski ili adekvatni anatomski rančevi. Gledajte da veličina ranca bude srazmerna količini stvari koje se nose.

Opširnije o ovoj temi pisali smo u tekstu: SAVETI PLANINARENJE SA DECOM

Za duže ture idealni su profesionalni planinarski rančevi

Profesionalni rančevi za planinarenje ne spadaju u proizvode nižeg cenovnog ranga, ali su investicija koja će vam trajati godinama. Ukoliko planirate da se ozbiljnije bavite planinarenjem, onda bi trebalo da u obaveznu opremu uvrstite kvalitetan planinarski ranac. Planinarski rančevi se prave namenski, ne samo za pakovanje potrepština nego i za fleksibilnost osobe koja ih nosi. Pulse rančevi za planinarenje izrađeni su od najlon materijala koji ima posebno ojačanje na tačkama koje trpe najveći teret, tako da su ekstremno izdržljivi. U samoj osnovi, zahvaljujući najlon materijalu, Pulse planinarski rančevi su izuzetno lagani što je stavka koja je jako bitna za planinare. Više detalja i ponudu Pulse rančeva pogledajte na sledećem linku:

https://pulseserbia.com/category/sportski-program/rancevi-za-planinarenje/6430/


Kako pravilno spakovati ranac za planinarenje?

Nakon što ste odredili kakav tip ranca vam je neophodan, vreme je da pristupite pakovanju. Da li ste se ikada pitali kako da spakujete ranac za planinarenje kao pravi profesionalac? Ne postoji osoba koja ne ume da portpa stvari u torbu, ali vešto i strateško pakovanje može se višestruko isplatiti:
 Za početak, bićete mnogo bolje organizovani na samoj stazi. Nakon što ste uložili trud da svaka stvar bude na svom mestu, biće vam vrlo jednostavno da nađete neophodnu stvar u onom trenutku kada vam je ista potrebna. Druga bitna stavka je da, ako pravilno spakujete ranac, dobićete na udobnosti jer će teret biti pravilno raspoređen. Ako ne znate pravila pakovanja, ne brinite, ovaj tekst pisan je upravo sa ciljem da vam pruži što više relevantnih informacija na tu temu. Na vama je da ih usvojite i postarate se da vam samo planinarenje prođe što bezbrižnije.

Vizualizujte i grupišite stvari

Nakon što ste napravili konačan spisak sa svim stavkama koje ćete da ponesete, sledeći korak je da sve potrepštine stavite zajedno na jedno mesto. Na ovaj način imaćete dobar pregled svega što planirate da ponesete. Još jednom razmislite da li vam je sve što se nalazi pred vama zaista neophodno jer je čest slučaj kod početnika da se “prepakuju”. Kišna kabanica, voda i osnovni odevni komadi su vam neophodni, sve ostalo i nije.  Kada ste sigurni da imate konačnu listu, vreme je da počnete sa strategijom. Prvo grupišite opremu prema kategorijama: kategorije mogu biti hrana, oprema za pauzu, oprema za kišu, šta god se uklapa u vaše planove i potencijalne okolnosti koje mogu da iskrsnu. Nakon što ste podelili opremu po kategorijama, vreme je da organizujete stavke i prema težini. Evo i zašto:

Kada raspoređujete teret, imajte u vidu teže stvari moraju biti bliže kičmi kako bi se optimizovao teret za onoga koji će nositi ranac.

Kako rasporediti teret u rancu za planinarenje?

• dno ranca rezervišite za krupnije stvari koje će vam biti neophodne u posebnim situacijama ili za pauzu - to mogu biti kišna kabanica, prostirka, presvlaka za svaki slučaj i slično
 • uz zonu ranca koji ide do leđa pakujte stvari koje su teške
 • vrh ranca ostavite za pomoćne potrepštine koje će vam često trebati dok ste na stazi
 • džepove ostavite za stvari koje će vam trebati najčešće ili hitno

Nakon što spakujete svoj ranac vodeći se ovim pravilima, obavezno proverite da li je težina dobro raspoređena, da li jedna strana nije više opterećena i slično. Nakon toga podesite naramenice i kaiševe tako da potpuno budu u skladu sa vašim telom. Ako vam se ranac i dalje čini preteškim, još jednom preispitajte da li vam je zaista sve što ste spakovali neophodno.

Ne zaboravite, za duže ture i dugotrajno pešačenje, kvalitetan ranac ne bi trebalo ni da osetite, dok vam neodgovarajući ranac može napraviti prilično problema. Pulse Mountain kolekcija planinarskih rančeva sadrži četiri tipa rančeva koji se razlikuju u broju pregrada i samom kapacitetu izraženom u litrima (25-80 litara). Na leđnoj konstrukciji Pulse planinarskih rančeva izrađen je aluminijski ram koji ima protok vazduha, a dodatne kopče čine ranac maksimalno kompaktnim i idealnim za razne sitnice. Rančevi sadrže po dva otvora - sa gornje i donje strane, kabanicu za ranac i rupu za h20 kroz koju se može dopremiti cevčica iz paketa za hidrataciju.

Jer, kada su sve tehničke pojedinosti na svom mestu, vama ostaje samo da se prepustite čarima planinarenja i da maksimalno iskoristite ove tople jesenje dane.


Podeli sa prijateljima: