Crtanje vodenim bojama je predivan umetnički oblik koji omogućava umetnicima da stvaraju zapanjujuća dela sa živopisnim bojama i detaljima. Bilo da ste početnik ili iskusni umetnik, razumevanje osnova akvarel boja i tehnika može poboljšati vaše veštine i otvoriti nove kreativne mogućnosti. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na osnove korišćenja akvarel boja, od pripreme materijala do savladavanja raznih tehnika.

Kako koristiti vodene boje?

Akvarel boje dolaze u dva glavna oblika: panovi i tubice. Panovi su čvrsti blokovi boje koje aktivirate vodom, dok tubice sadrže pastu koja se može istisnuti i razrediti. Da biste počeli, potrebni su vam sledeći osnovni materijali: akvarel boje, četkice, akvarel papir, paleta i čista voda.

Počnite tako što ćete pripremiti svoj radni prostor. Rasporedite boje, napunite posudu čistom vodom i držite papirne ubruse ili krpu u blizini za brisanje četkice. Pokvasite četkicu vodom i nežno je dodirnite boji da biste aktivirali boju. Nanesite boju na papir, eksperimentišući sa različitim potezima četkice i količinama vode kako biste postigli različite efekte.

Zašto se dodaje voda bojama?

Dodavanje vode je ključno, jer aktivira pigmente i omogućava vam da kontrolišete intenzitet i transparentnost boja. Akvarel boje su dizajnirane da se razblažuju vodom, što pomaže u stvaranju različitih tonova od svetlih preliva do živopisnih nijansi. 

Količina vode koju koristite može značajno uticati na ishod vašeg slikanja. Više vode rezultira svetlijim, transparentnijim bojama, dok manje vode proizvodi tamnije boje.

Voda takođe igra ključnu ulogu u mešanju boja. Dodavanjem vode možete stvoriti glatke prelaze između boja, postići mekane ivice i izgraditi slojeve boje za dubinu i dimenziju.

Koliko vode treba koristiti?

Količina vode koju koristite sa akvarel bojama zavisi od efekta koji želite da postignete. Za svetli preliv, umočite četkicu u vodu i pomešajte je sa bojom dok ne postignete željenu transparentnost. Ako želite intenzivniju boju, koristite manje vode.

Dobar princip je da počnete sa malom količinom vode i postepeno dodajete još dok ne postignete željenu konzistenciju. Lakše je dodati više vode nego je ukloniti, pa počnite konzervativno. Vežbanje čini savršenstvo, pa se ne plašite da eksperimentišete sa različitim odnosima vode i boje da vidite šta najbolje odgovara vašem stilu.

Kako koristiti vodene boje iz tubica?

Akvarel boje u tubicama nude drugačiji pristup korišćenju boja. Istisnite malu količinu boje na paletu. Možete je mešati sa vodom direktno na paleti da biste postigli željenu konzistenciju. Tubice su odlične za mešanje prilagođenih boja i stvaranje velikih preliva.

Da biste efikasno koristili akvarel iz tubica, istisnite samo količinu boje koja vam je potrebna. Akvarel boja iz tubica može se ponovo aktivirati vodom čak i nakon što se osuši na paleti, tako da nema potrebe da trošite boju. Možete takođe napraviti tabelu mešanja eksperimentisanjem sa različitim količinama vode i boje da vidite kako se međusobno kombinuju.

Mešanje vodenih boja i osnovne kombinacije

Razumevanje mešanja boja je osnovno za efikasno korišćenje akvarel boja. Kombinovanjem primarnih boja (crvena, žuta i plava) možete stvoriti širok spektar sekundarnih i tercijarnih boja.

 • Crvena + Plava = Ljubičasta: Pomešajte jednake delove crvene i plave boje da biste stvorili živopisnu ljubičastu. Prilagodite odnos da biste napravili topliju ili hladniju nijansu.

 • Žuta + Crvena = Narandžasta: Kombinujte žutu i crvenu boju da biste dobili svetlu narandžastu. Više žute će vam dati svetliju, sunčaniju narandžastu, dok će više crvene rezultirati dubljom, bogatijom nijansom.

 • Žuta + Plava = Zelena: Pomešajte žutu i plavu boju da biste dobili zelenu. Nijansa zelene može varirati u zavisnosti od proporcija žute i plave boje.

 • Narandžasta + Plava = Braon: Kombinovanje narandžaste i plave boje daje razne nijanse braon. Eksperimentišite sa različitim odnosima da biste postigli željenu braon nijansu.

 • Žuta + Crvena + Plava = Crna: Mešanjem jednakih delova sve tri primarne boje možete stvoriti bogatu, tamnu crnu. Prilagodite odnose da biste postigli topliju ili hladniju nijansu.

Tehnike crtanja vodenim bojama

Postoji nekoliko tehnika koje treba savladati kada je u pitanju crtanje vodenim bojama, a svaka nudi jedinstvene efekte:

 • Mokro na mokro: Nanesite mokru boju na mokru površinu za mekane, tečne ivice i glatke prelaze boja.

 • Mokro na suvo: Nanesite mokru boju na suvu površinu za definisanije ivice i živopisnije boje.

 • Suva četka: Koristite suvu četku sa minimalnom količinom vode za stvaranje teksturiranih, grubih poteza.

 • Podizanje: Koristite vlažnu četkicu ili papirni ubrus da podignete mokru boju sa papira, stvarajući naglaske ili ispravljajući greške.

 • Glaziranje: Nanesite providni sloj boje preko suvog sloja da biste stvorili dubinu i bogate varijacije boja.

 • Prskanje: Prskajte boju sa četkice na papir za prskani, dinamičan efekat.

Eksperimentisanje sa ovim tehnikama pomoći će vam da otkrijete svoje omiljene metode i proširite svoj umetnički repertoar.

Kako čuvati vodene boje?

Pravilna briga i skladištenje vaših akvarel boja može produžiti njihov vek trajanja i održati njihov kvalitet. Evo nekoliko saveta za čuvanje akvarela:

 • Održavajte panove i tubice čistim: Obrišite ivice tubica i površine panova nakon korišćenja kako biste sprečili kontaminaciju i nakupljanje.

 • Skladištite pravilno: Čuvajte boje na hladnom, suvom mestu. Osigurajte da su čepovi tubica čvrsto zatvoreni kako biste sprečili isušivanje boje. Osim toga, tako ćete sprečite potencijalno prosipanje u rancu i prljanje torbi. 

 • Koristite paletu sa poklopcem: Ako koristite paletu za mešanje, izaberite onu sa poklopcem kako biste zaštitili boje od prašine i prljavštine.

 • Temeljno očistite četkice: Isperite četkice temeljno nakon svake upotrebe kako biste sprečili da se boja osuši u vlaknima i utiče na buduće boje.

 • Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost: Dugotrajna izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti može izbledeti vaše akvarel boje. Čuvajte svoje slike i materijale dalje od direktne svetlosti.

Crtanje vodenim bojama nudi beskrajne mogućnosti za kreativnost. Sa pravim tehnikama i malo vežbe, možete stvoriti zapanjujuća umetnička dela koja dočaravaju lepotu i fluidnost akvarela. 


Podeli sa prijateljima: