Kada vaše dete krene na rekreativnu nastavu sa školom, to je jedno od najuzbudljivijih iskustava koje će doživeti u ranom školskom dobu. 

Međutim, ovo može biti i prvi put da vaše dete putuje bez vas, što može biti i stresno za vas kao roditelje.

Upravo zato smo odlučili da napišemo ovaj blog sa savetima za prvi odlazak na rekreativnu nastavu, kako bismo vam pomogli da se pripremite za ovaj važan korak. 

Ovde ćete naći praktične savete o tome kako da pripremite vaše dete za putovanje, šta da spakujete, i kako da održite komunikaciju sa školom tokom boravka vašeg deteta na rekreativnoj nastavi. 

Nadamo se da će vam ovaj blog biti koristan i da će vam pomoći da se pripremite za ovu važnu etapu u životu vašeg deteta.

Kako spakovati stvari da se dete lakše snađe

Kada pakujete dete za rekreativnu nastavu, pa naročito kada odlazi po prvi put najbolje je da dete spakujete po danima. Ono što je pre svega bitno jeste da njihova odeća bude obeležena i tu je odlično kupiti perive flomastere koje možete koristiti i za obeležavanje odeće koje možete naći u našem programu. 

Uzmite jednu kesu na kojoj napisete dan i unutra stavite veš, čarape, šorc, majicu, trenerku i gornji deo trenerke. Bilo bi odlično da stvari pakujete zajedno sa detetom da bi znao koje su njegove stvari.

Za maskenbal mu spakujte sve u odvojenu kesu na kojoj ćete napisati maskenbal, isto je tako i za opremu za bazen ukoliko će biti kupanja ili za neke druge aktivnosti. 

Pročitaj i: Ideje za maskenbal za decu 

Na kofer i ranac zakačite papir na kome piše: ime i prezime deteta, škola, mesto i broj telefona. Ukoliko pakujete posebnu opremu za fizičko odlično je spakovati je u torbice za fizičko koje takođe možete naći u našem programu.

Prvo odvajanje od deteta - saveti

Skoro svako odvajanje deteta od roditelja prilično je stresno. 

Možda je stresnije za roditelje, nego za decu, zato što su deca uglavnom uvek sa njima, pa nisu ni upoznati sa tim koliko mogu biti samostalna. 

Mnogi brinu o tome da li su siti, da li su dobro obučeni, da li im je lepo. Ono što je najbitnije da imaju sve što im treba sa spiska jer tako ste sigurni da će imati sve što im je potrebno. 

Evo nekoliko saveta koji vam mogu koristiti ukoliko se vaše dete prvi put odvaja od vas:

  1. Napravite spisak stvari koje dete treba poneti sa sobom i čekirajte spisak pri pakovanju.  Ukoliko su vam potrebni kofer, rančevi, vreće za fizičko, pribor za pisanje, markeri ili flomasteri za obeležavanje stvari, sve to možete pronaći u našoj online prodavnici.  

Pročitaj i: Kako spremiti dete za rekreativnu nastavu - spisak stvari za put

  1. Pustite dete da bira svoju odeću i obuću za putovanje, ali budite sigurni da je sve odgovarajuće i udobno. Takođe, stavite svoje ime na svu odeću i obuću kako bi bilo lako prepoznati.

  2. Pripremite dete za nove situacije tako što ćete pričati sa njim o tome šta će se dešavati na putovanju, gde će spavati i šta će raditi tokom dana. Ovo će detetu pomoći da se oseća sigurno i pripremljeno.Sve o rekreativnoj nastavi nek u vašoj priči bude pozitivno kako bi i dete tako shvatilo boravak tamo.

  3. Pričajte o tome kako da se ponaša u grupi i sa drugom decom. Podsetite ih da slušaju učitelje i da budu ljubazni prema drugima.

  4. Obavezno stavite lične podatke deteta na njegovu torbu i na sve stvari koje ono nosi sa sobom.

  5. Tableta za mučninu. Ukoliko vaše dete prvi put putuje u autobusu ili mu je prvi put da duže putuje obavezno 30 minuta pred put, dajte mu da popije polovinu tablete protiv mučnine. Možda mu neće trebati ali zamislite samo situaciju ako mu se desi da povrati u autobusu. Slažete se, ipak treba sprečiti tu neprijatnost.

  6. Napravite spisak brojeva telefona u hitnim situacijama, uključujući brojeve učitelja, direktora škole, roditelja druge dece. Obično roditelji naprave posebnu viber grupu za rekreativnu, postarajte se da budete u njoj.

  7. Ako dete koristi lekove ili ima posebne zdravstvene potrebe, uverite se da učitelji imaju sve neophodne informacije i da su upoznati sa procedurama za davanje lekova ili rešavanje specifičnih potreba.

  8. Novac za put. Uverite se da dete ima dovoljno novca za kupovinu hrane i suvenira, ako je to potrebno.

Na kraju, ohrabrite dete da uživa u ovom iskustvu i da se vrati kući puno lepih uspomena. 

Srećan put i prijatan boravak vašem detetu na rekreativnoj nastavi!
Podeli sa prijateljima: