Danas su pernice nezaobilazni deo školske opreme i koriste se pre svega za pakovanje olovaka i gumica, ali i drugih stavki iz školskog pribora kao što su bojice, lenjiri, flomasteri, makaze,... sve zavisi od veličine pernice i od obavezne školske opreme. Međutim, kada se pogleda kroz istoriju, nije oduvek bilo tako. 

Pernice su u opticaju već nešto više od 200 godina i iako su odivek imale veoma praktičnu funkciju, čest je slučaj bio da su se pernice ranije pravile od vrednijih materijala kao što su srebro i slonovača. 

I dok je većina pernica koje koristimo u današnje vreme pravougaonog oblika, ranije su pernice uglavnom bile cilindrične. Sredinom 19. veka, srebrne pernice su se izrađivale za skladištenje teleskopskih olovaka. U istom tom periodu, drvene i metalne pernice su počele da se proizvode u Kini i da se distribuiraju širom sveta. Sredinom dvadesetog veka, pernice počinju da koriste razne firme kao poklon za verne saradnike, ali i kao marketinški materijal. Banke su se na primer, prve dosetile da pernice iskoriste kao marketinško sredstvo i delile su pernice sa imenom i logoom banke svojim klijentima kao poklon. 


Prvi patent pernice

Verovali ili ne, pernice su po prvi put patentirane sredinom dvadesetog veka. Iako su zvanično bile u upotrebi već čitav vek pre toga, pernica je po prvi put patentirana kao novi proizvod tek 1946. godine. Patent je prijavila Verona Emot koja je takođe prijavila i neke druge proizvode vezane za školski pribor, kao na primer gumicu za olovke koja se može zameniti. Ovde je interesantno napomenuti da je prvi patent gumice za olovku bio odbijen jer se smatralo da se taj izum sastoji od dva postojeća patenta (olovke i gumice) i da prema tome ne može da se podvede kao novi, ali, blago korigovana verzija Verone Emot ipak je prošla selekciju Zavoda za intelektualnu svojinu i njen izum je prihvaćen. Što se tiče pernice, ona je u opisu opisala ovaj izum kao proizvod koji čini da olovke ne prave štetu na materijalima u neposrednom okruženju, a takođe štite i same olovke od oštećenja. Verona je podnela zahtev za patentiranje 12. oktobra 1944. godine a patent je odobren 24. decembra 1946. godine. 


Dizajn prve pernice

Pernica Verone Emot bila je dizajnirana tako da se u njoj može držati šest olovaka. Svaka olovka imala je poseban prorez u koji je mogla da se smesti, a koji se nalazio pri donjem rubu pernice. Pernica se nije otvarala (nije imala zipove niti nikakak sličan sistem otvaranja i zatvaranja) već su se olovke direktno vadile iz nje i vraćale, a da bi olovke sve vreme stajale na svom mestu bilo je potrebno da se pernica smešta uspravno prilikom nošenja. Ova pernica takođe je imala stalak koji je omogućavao da pernica stoji uspravno na radnom stolu i nije bilo predviđeno da se u pernici nađe ništa drugo osim olovaka. 


Moderne pernice

Moderne pernice kakve danas poznajemo mogu se svrstati u dve glavne kategorije. 

U prvoj kategoriji nalaze se pernice koje najčešće koriste đaci i studenti za prenos i skladištenje školskog pribora: za olovke, penkala, gumice, lenjire i druge neophodne potrepštine za rad. U drugoj kategoriji bile bi ekskluzivne pernice, odnosno kutije za luksuzne olovke i naliv pera ekskluzivnih brendova koji se najčešće prodaju zajedno sa posebno dizajniranom kutijom, odnosno pernicom za olovke. 


Pulse pernice

U ponudi na našem sajtu možete naći prvenstveno pernice koje su namenjene prvoj grupi: đacima, predškolcima i studentima. Pri tome, izdvajamo okrugle (meke) pernice koje mogu imati i dve pregrade i čvrste pravougaone pernice, tj. pernice na spratove. Prva grupa pernica prodaje se pojedinačno, a čvrste pernice mogu biti prazne ili se mogu uzeti zajedno sa pripadajućim prirodom. Motivi Pulse pernica poklapaju se sa motivima koji su dominantni na Pulse rančevima za školu, kao i torbicama za fizičko i prema tome se međusobno uklapaju i omogućavaju đacima da odaberu kompletnu školsku opremu u istom dezenu. 


Kako odabrati odgovarajuću pernicu za dete? 

Kakvu ćete pernicu odabrati za vaše dete zavisi najviše od uzrasta deteta i od namene za koju mu je pernica potrebna. Za predškolce i decu vrtićkog uzrasta roditelji najčešće biraju pernice na spratove jer su one preglednije i u njih može stati više pribora. Mana ovih pernica je da one zauzimaju nešto više mesta u rancu i teže su kada se uporede sa običnim ovalnim pernicama. Međutim, ovalne pernice nisu preporučljive za, na primer, decu koja tek polaze u školu jer je primećeno da deca gube previše vremena na traženje i preturanje po pernici i da na taj način mogu da ometaju čas, dok sa čvrstim pernicama na spratove ovo nije slučaj. Čvrste pernice su dobre i za vežbanje motorike jer je potrebna određena spretnost kako bi se olovke, bojice i flomasteri vratile na svoje mesto u tvrdoj pernici. 


Stariji đaci se češće odlučuju za mekane pernice. Jedan od razloga je što oni nose znatno manje pribora u školu i jer su im praktičije takve pernice, pogotovo one koje imaju i dve pregrade. Međutim, iako smo naveli koji tipovi pernica se najčešće biraju u skladu sa uzrastom, ovo nije pravilo: možda ćete uvideti da se vaš đak prvak bolje snalazi sa mekom pernicom ili sa kombinacijom dve meke pernice, dok vaše starije dete može da preferira pernicu na spratove. Sve u svemu, ne zaboravite da se konsultujete sa vašim detetom i da uzmete u obzir i njegove želje i ukuse, pogotovo kada je u pitanju odabir dezena jer su oni deci naročito važni. 


Ali, što je najvažnije, nemojte zaboraviti da je osnovna funkcija koju bi trebalo da ispuni svaka pernica dobra unutrašnja organizacija, da se u nju može smestiti sve što je potrebno i da je pregledna, tj. da je lako da se pronađe sve što se u njoj nalazi. 
Podeli sa prijateljima: