Iskusni pustolovi i pravi avanturisti znaju da idealno letovanje ne mora uvek da bude provedeno na primorju. Planina, koju većina povezuje sa zimom, snegom i hladnim danima, savršena je destinacija i za vrelo leto. Postoje mnoge stvari koje možete raditi na planini u letnjim mesecima, a to posebno umeju da cene adrenalinski “zavisnici” i oni koji žele leto za pamćenje. S druge strane, u njima podjednako mogu uživati i porodice sa decom, parovi, pa čak i stariji avanturisti.

Ako se svemu tome doda i podatak da je cena smeštaja na planini u letnjem periodu uglavnom dosta niža nego u zimskim mesecima (na nekim i do 40 odsto), jasno je da je leto na planini ne samo uzbudljivo, nego i isplativo.

Planinski turizam - aktivan odmor

Letovanje na planini savršen je beg od usijanog asfalta urbanih sredina. Bujno zelenilo okružuje sa svih strana, okrepljuje i vraća u život i harmoniju sa prirodom. Leti na planini nikada nije prevruće, a svež vazduh struji celim telom i bistri um. 

Na skoro svakoj planini postoje mnoge mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Osim dugih šetnji planinskim stazama, odnosno pešačenja, tu su i planinski biciklizam, mogućnost lova i ribolova, kupanje na otvorenim bazenima, ali i pregršt adrenalinskih aktivnosti.

Planinski biciklizam

Ako se odlučite za planinski biciklizam, nećete pogrešiti. Na planinama postoje posebno obeležene biciklističke staze, a bicikl se može iznajmiti. U takvim slučajevima, savetujemo da ujutru krenete na put, a onda celo mesto obilazite biciklom i uživate u pogledu. Najbolje je da ceo jedan dan posvetite tome, a dobar ranac može biti vaš saveznik. 

U dovoljno velik i kvalitetan ranac spakujte užinu ili obrok (sendvič, salatu u kutiji, voće), vodu ili neki osvežavajući napitak. Spakujte i ćebence za piknik, ali i kabanicu ili topliju bluzu. Sa planinom se nikad ne zna. Ukoliko zađete malo dublje u šumu, moguće je da će vam biti hladnije. 

Još praktičnije rešenje je da ponesete svoje rolere. Tako ne zavisite od iznajmljivanja bicikla, ne trošite novac, a i kada se umorite, uvek možete da ih spakujete u ranac i nastavite da pešačite, ili da se jednostavno odmorite. 

Panoramska vožnja žičarom

Za one koji vole da se potpuno opuste, prepuste uživanju i upijaju lepote planine, idealna je panoramska vožnja žičarom. Na vrhu se obično može popiti kafa ili čaj, i uživati u prelepom pogledu. Naravno, kad god vam se ukaže prilika da se vozite žičarom, nemojte da je propustite.

Jezero ili bazeni, welness i spa centri

Nije uvek moguće kupati se u jezeru na planini, najčešće jer je voda prilično hladna, ili nije bezbedno. Ali, planinski turizam ima odgovore za one koji bi da se okupaju. Hoteli obiluju otvorenim bazenima, ali i opuštajućim welness i spa centrima. U blizini možete potražiti i Akva park, u kojima ćete podjednako uživati i vi i vaša deca.

Adrenalinsko uživanje

Ako letovanje pamtite po onim avanturama koje su vam "oduzimale dah", onda je preporuka da obavezno uključite neku aktivnost u kojoj će vam proraditi adrenalin. Možete isprobati rafting, paraglajding, vožnju na tročkošaima (Mountain car), “Zipl line” ili posetu Akva parku.

Ukoliko ste na planinu došli sa decom, onda ne propustite da ih odvedete na jahanje. Ugođaj će im biti potpun, a i druženje sa životinjama imaće terapeutsko dejstvo na njih.

Neke planine, poput Stare planine, kao deo ponude imaju i mogućnost lova i ribolova. Na taj način, planina se može doživeti kroz lov na divljač, ali i kroz ribolov. Za ribolov čak ne morate da budete ni posebno spretni, a ni pripremljeni. Dovoljno je da ste smireni, tihi, i strpljivi i da umete da uživate u miru reke, poput Visočice, koja je bogata salmonidnim vrstama ribe.


 Na nekim planinama organizuje se i poseta vodopadima. Mnogi ostanu nemi pred ovakvim veličanstvenim čudom prirode.

Kako da se opremite za planinarenje?

Ukoliko na planinu idete kako biste maksimalno uživali, a ne želite previše da se fizički umarate, onda ne postoje posebni saveti za pripremu niti posebnu opremu. Vi ste tip koji koristi sav mogući komfor, i to je u redu.

Međutim, ukoliko planirate da planinu i prepešačite, i sebe stavite na “test izdržljivosti”, onda bi trebalo da se pripremite. Postoje neka pravila šta bi trebalo da imate od obuće, kakav ranac treba da ponesete, i šta bi trebalo da znate pre nego što se uopšte upustite u tu avanturu. Postoje čak i uputstva kako bi trebalo da spakujete svoj veliki planinarski ranac. Nekima je to suvišno, ali s obzirom da se radi o dugim, teškim turama, onda se vodi računa o apsolutno svemu. 

Planinarenje treba da bude, pre svega, zadovoljstvo, a ne mučenje, i zato se detaljno informišite pre nego što krenete u ovu pustolovinu.

I kako sam citat kaže, planinu treba tretirati sa poštovanjem:

 “U planini ne ostavljaj ništa drugo osim otisaka svojih stopala, ne odnosi sa sobom ništa drugo osim utisaka, slika i sećanja…”

Termin planinarenje je veoma širok pojam i obuhvata aktivnosti od kraćih izleta, pešačenja, preko orjentiringa, do alpinizma i sportskog penjanja. Koja god vrsta da je u pitanju, cilj je dobijanje energije odnosno “punjenje baterija”, upoznavanje sa lepotama prirode, ali i otkrivanje snažnih emocija… 

Svako zahtevnije planinarenje zahteva potrebnu opremu: odgovarajuća obuća, garderoba, i ranac. Kod većih i dužih uspona potrebni su štapovi za hodanje, hrana i piće, i pribor za orijentaciju.

 Obuća

Za upone u nižim predelima, odnosno za laganije pešačenje koriste se mekanije cipele. Međutim, u zimskom periodu, ili za hod po kamenovitom ili strmom terenu, obavezno nabavite duboke, nepromočive cipele. Bitno je da vam je zglob bude fiksiran, tako da izbegnete bilo kakve povrede. Đon treba da bude od profilisane gume. 

Cipele možete birati i po sledećem pravilu - što je teži planinarski ranac, to cipela treba da bude tvrđa.

Što se materijala tiče, noviji modeli rade se u kombinaciji kože i poliamidnih materijala. Treba imati na umu da i vodonepropusna svojstva imaju svoj rok trajanja, a to je najčešće pet, šest godina. 

Ako planirate teže uspone, onda obavezno izaberite cipele koje su vam bar pola broja veće, jer ćete u hladnim danima nositi i nekoliko pari čarapa. 

Planinarski ranac 

Planinarski ranac je glavni tehnički deo opreme. Birajte rančeve koji su od najlona, i samim tim prilično izdržljivi i otporni na ekstremne vremenske uslove. Ranac se od kiše i snega dodatno može zaštititi i kabanicom koja se navlači. 

Pulse nudi planinarske rančeve različitih zapremina - 25, 35, 45, i 60 litara. Kako da znate koja zapremina je idealna baš za vas?

Dugoročno gledano, veličinu birajte zavisno od namene. Planinarski rančevi od 20 do 35 litara koriste se pri kraćim turama, najčešće onim koji traju do jedan dan. Veće rančeve, kao što je onaj zapremine od 45 litara, koristite za višednevne ture i kampovanje. Planinarski ranac zapremine 60 litara možete da koristite čak i pri dužim turama - ekspedicijama, a najčešće za kampovanje. 

Svi Pulse planinarski rančevi imaju paketić koji se puni vodom ili drugim osvežavajućim napitkom, kao i “H2O rupu”, kroz koju se provlači cevčica. Na taj način, uvek se možete osvežiti, okrepiti vašim napitkom, čak i dok hodate, a da ne skidate i otvarate ranac, niti da bilo šta imate u rukama.

Osim veličine ranca, obratite pažnju i na pojaseve i kopče. Prednje i kopče oko struka veoma su bitne jer obezbeđuju udobnost i ravnomernu raspoređenost težine. Na ovaj način, teret ranca ravnomerno se raspoređuje na rameni pojas i noge, i nema bola u leđima, niti ukočene kičme. 

Još jedna preporuka za odabir planinarskih rančeva jeste da imaju što više pregrada, kao i džepova sa strane. Tako su vam sve potrebne stvari lako dostupne.

Pakovanje velikog ranca je takođe bitno, kako bi se teret najbolje rasporedio. Na dno se pakuje lakša oprema, i sve ono što nam nije potrebno tokom pešačenja. U sredinu i bliže leđima spakujte težu opremu, a na vrh sve lake stvari koje se mogu lako saviti, poput kabanice, jakne, dukserice i slično.

Garderoba

Garderoba za planinarenje mora da zadovoljava nekoliko pravila - zaštita i udobnost. To znači da je funkcionalna, komotna, odnosno ne previše pripijena uz telo. Važno je da je vodootporna, da se lako suši, i da zadržava vlažnost pri znojenju, jer biste u suprotnom imali osećaj hladnoće. Još jedno pravilo je - višeslojnost. To omogućava da se raskomotite prilikom zagrevanja, ali i da se brzo obučete na vrhovima, ili kada počne da duva hladan vetar.

Veštački materijali koji su namenjeni baš za planinarenje mnogo su bolji nego prirodni, poput pamuka ili vune. Takođe, pametnije je obući slojevito tanju garderobu, nego po jednu debelu stvar.

Svu opremu kupujte pametno, birajte najkvalitetnije za sebe, i nemojte štedeti na njoj. Osim što vam dobra oprema čuva “glavu”, odnosno čuva vas od povreda i drugih spoljašnjih uticaja, ona ima emotivnu vrednost. Čak i predmeti koji su vas pratili na važnim usponima, poput ranca ili obuće, imaće za vas veliki značaj, i teško ćete ih se odreći. Zato neka vam prave društvo dugo, i neka stvaraju za vas samo lepe uspomene.


Podeli sa prijateljima: