Kada kažemo godišnji odmor, najčešće imamo samo jednu asocijaciju, a to je - more. I kako se približava taj zasluženi i dugo očekivani odmor od posla i briga, kao da već osećamo miris soli, lubenice, smokve i četinara. Pred očima nam je veliko plavetnilo koje se prostire koliko pogled doseže, sve do tačke gde se spajaju more i nebo. Onaj idealni, dugi godišnji odmor podrazumeva leto, kamenčiće i pesak, šum talasa i krik galebova, osećaj bezbrižnosti, i tek pokoja bezazlena briga poput - Šta bismo mogli sutra za ručak?

Stručnjaci kažu da nam je potrebno najmanje dve nedelje kako bismo se zaista odmorili, jer se telo i um opuštaju tek posle onih prvih desetak dana. To bukvalno znači da se i naš mozak oslobodio briga, i da smo se zaista i duhom i telom opustili i prepustili “slobodi”.

Ipak, nepravedno je misliti o godišnjem odmoru kao o isključivo dužem odlasku na more. Svi ste nekada bili u situaciji da ste, zbog raznih razloga, bili sprečeni da odete na more, ili imate nekoga ko već godinama ne ide nigde dalje od Srbije. Međutim, bez obzira na to gde idete i da li uopšte negde putujete, priuštite sebi makar mini odmor. Trebalo bi da se izmestite iz svakodnevice, da se sklonite sa asfalta koji, kao da se topi pod nogama kad je napolju vrelo, dok vas guše gužve i žurbe…

Imamo nekoliko predloga kako da se pripremite za svoj tip odmora. 

Provereno dobro: Odlazak na more

Za odlazak na more bez glavobolje potrebno je pametno pakovanje. Bez obzira da li putujete avionom, autobusom ili kolima, potreban vam je dovoljno veliki i čvrst kofer u koji možete da popakujete sve svoje stvari. Ukoliko su sa vama i (manja) deca, onda u dovoljno veliki i kvalitetan kofer možete da spakujete i njihove stvari. 

Osim obaveznih stvari koje nosite, postoje i neke neophodne za plažu. To je pre svega kupaći kostim, kao i proverena krema za sunčanje. Zatim veliki peškiri, naočare za sunce, šešir. Odlazak na plažu sa svim tim stvarima biće vam umnogome olakšan ako imate dobru torbu za plažu.

Svaka žena zna koliko torba za plažu može da bude funkcionalna, a ujedno da upotpuni njenu odevnu kombinaciju. Maramice, ključevi, mobilni telefon, kreme, voda, rezervni kupaći… Ukoliko imate prostranu torbu za plažu, ove stvari nećete nositi po rukama, već ćete ih uredno spakovati.

Naravno, ako na plažu idete sa decom, pa čak i udvoje, potrebna vam je veća torba kako biste spakovali za svakog ponešto. Najbolja i najpraktičnija opcija su  rančevi. U dovoljno prostrane i funkcionalne, ženske ili muške rančeve može da stane skoro pa sve što je svakom od vaših članova porodice “neophodno”, i bez čega ne želi da krene na plažu. Posebno je to značajno u situacijama kada plaža nije u blizini, pa morate da pešačite, ili kada nije pristupačna, pa morate da se malo i potpomažete rukama kako biste do nje došli. Peškiri, papuče, lopta, oprema za ronjenje… sve se to može smestiti u duboki ranac.

Pred put uvek proverite prvo najvažnije: novac, lična karta, pasoš, ključevi, kupaći kostim, neophodni lekovi… Onda pređite na odeću i obuću, kozmetiku. Čak i da ste nešto od ovog poslednjeg zaboravili, sve se može kupiti. Ne opterećujte se stvarima i kombinacijama, jednostavno - uživajte. 

Uživajte u zvezdama noću, u izlasku i zalasku sunca, u talasima, u bezbrižnosti. Ne mislite na posao (lako je reći, ali trudite se da sprovedete u delo). Korišćenje mobilnog telefona, odnosno interneta, svedite na minimum. Opremite se dobrim knjigama za koje niste imali vremena tokom godine, magazinima. Ako ste sa decom, igrajte se sa njima, budite i vi dete. Pravite kule u pesku, prskajte se vodom, dobacujte se loptom. Dajte sebi slobodu, vratite se svom unutrašnjem biću…

Izbegavajte spremanje jela na moru, a ako baš morate, onda neka to bude nešto na brzinu na žaru, tako da “morski ugođaj” bude potpun. Pored toga, častite sebe koktelom ili rashlađenim vinom, jer leto i plaža su idealni baš za ovakva pića.

Raj za avanturiste: Odlazak na planinu ili u prirodu

Ima i onih koji vole leti da odu na planinu, negde na kampovanje u prirodu, ili na jezero. Zašto da ne? To je onaj iskonski, pravi povratak prirodi, kada joj se prilagođavamo i živimo sa njom. Ukoliko ste nekada kampovali, i sami znate koliko je nebitno da ono što ponesete bude lepo, važno je samo da bude funkcionalno. Na primer, dobar šator, dovoljno debela podloga da vam ne bude hladno, niti da vas bilo šta žulja. 

Kampovanje je beg od civilizacije, osluškivanje sebe i predano uživanje u njenom veličanstvu - prirodi. Isto je i sa planinarenjem. Iskusni planinari kažu da ih pešačenje oslobađa, a osvajanje vrhova daje im smisao, kao i adrenalin, koji je “pogon”, elan za dalje, male i velike, pobede. 

Za avanturu zvanu kampovanje i/ili planinarenje potrebni su vam obavezno kvalitetna obuća i odeća, kao i dovoljno veliki i funkcionalan planinarski ranac. Svaki planinarski ranac se razlikuje, ali ono što ih čini izdržljivim u ekstremnim uslovima, kao i lakšim, jeste najlon materijal. Bitno je i da ovakvi rančevi imaju više pregrada, kao i ojačanja, s obzirom da se u njima nosi zahtevan teret. U zavisnosti od toga koliko se zadržavate ili šta nosite, izaberite veći, odnosno dublji ranac od 45 ili čak 60 litara, ili manji, od 25 ili 35 litara.

Kada ste obezbedili besprekoran planinarski ranac, već ste mnogo uradili za sebe. Sada još ostaje da oslobodite um, i da se sa svakim korakom približavate prirodi i sve što u njoj diše i buja, a ujedno se udaljavate od gradske vreve, svakodnevnih briga, i bespotrebnih nerviranja.

Da li su vam nokti nalakirani? Da li ste našminkani? Da li je odeća opeglana? Koga briga. Bavite se samom sobom “iznutra”.

Ovakav odmor spada u “aktivne”, jer se nećete umrtviti, i bez obzira što ćete možda biti fizički iscrpljeni, vaš um će se razbistriti. To je ona vrsta zdravog umora, koji okrepljuje, i posle kog ste neopisivo srećni.

Odmor “kod kuće”: Bazeni i sport

Ukoliko niste u mogućnosti da idete nigde dalje van grada, onda je predlog da svakodnevno posećujete bazene i bavite se sportom. Iako vam može biti sasvim lepo i na gradskom bazenu, postoje i oni koji su smešteni u prirodi, ili negde malo dalje od grada. Ukoliko imate mogućnosti, častite sebe lepim vikendom u nekom mestu koje ima i bazen ili spa centar.

Ako živite u manjem gradu, do malo udaljenijeg bazena možete otići i biciklom, mada je auto sigurnija varijanta.
 

Raspitajte se gde su teniski tereni, jer tenis je interesantan sport, kako za žene, tako i za muškarce. Vožnja bicikla i rolera takođe dolazi u obzir. 

Za takve “izlete” nije vam potrebno mnogo toga. Lagana odeća, kupaći kostim, neki osvežavajući napitak, i naravno, praktičan sportski ranac. Ako vozite bicikl, možete spakovati sve potrebne stvari, i staviti na leđa tako da vam ne smeta. Isto važi i dok vozite rolere, spakujete ih u ranac dok dolazite do parka ili do druge lokacije za vožnju rolera. Zatim se preobujete, a patike ili sandale spakujete u ranac.

To što nigde ne idete tokom svog odmora ne znači da treba da budete neaktivni i provedete svoje dragocene, slobodne dane ispred TV-a. Pokrenite se, budite aktivni, vodite brigu o svom telu, a pratiće vas i um.

Idealno za kreativce: Edukacija, knjige i hobi

Za kreativce koji ne planiraju velika putovanja tokom odmora, preporučuju se aktivnosti koje će zagolicati njihov um i koji će rasplinuti njihovu maštu. 

Preporuka je da se bave meditacijom, kako bi se oslobodili stresa, jer je stres neprijatelj kreativnosti. Često se dobre ideje rađaju iz dokolice, kada je um smiren. Britak um i visoka koncentracija proizilaze iz smirenosti, i važni su za kreativni proces. A da bi se do toga stiglo, mora se vežbati, na tome se radi. Stručnjaci kažu da je od svih kreativnih oblika odmora, meditacija jedna od retkih čije rezultate možete da vidite i osetite odmah.

Pored toga, kreativci odmor mogu da iskoriste za dodatnu edukaciju - seminare, čitanje stručnih knjiga, ili bilo kakvih drugih knjiga. To je vreme i za posećivanje koncerata, filmskih festivala na otvorenom, kreativnih radionica… Sve ove aktivnosti važne su i za “punjenje baterija”.

Ukoliko ste sa detetom na odmoru, potrudite se da ga snabdete zanimljivim knjigama, blokovima za crtanje, kolažnim papirima, četkicama, bojicama… Možda je tada vreme za njihov prvi herbarijum u kome će presovati i čuvati različite cvetiće i listove biljaka. Naravno, čak i najkreativnijem detetu koje voli da čita, crta, pravi i boji, potrebno je mnogo fizičke aktivnosti. 

Za koji god odmor da imate uslova, maksimalno uživajte u njemu. Posvetite se sebi, deci, svojim najmilijima. Obavestite sve na poslu da ste na odmoru, i da vas kontaktiraju samo ako baš moraju. Budite snabdeveni kvalitetnom opremom koja vam je potrebna, i pratite svoje unutrašnje impulse. Nemojte ići na odmor na neka mesta samo zato što svi tamo idu. Idite tamo gde vam prija ili ostanite tamo gde vam je lepo.


Podeli sa prijateljima: