Mnogi roditelji čine sve što mogu da nauče decu veštinama koje će im koristiti kada odrastu, ali izgleda kao da većina njih previđa od kolike je važnosti da se kod dece podigne svest o okruženju i da se nauče kako da vole i štite svet koji ih okružuje.

Da biste to uradili, najbolje je da počnete sa sitnicama koje će im vremenom prerasti u životnu naviku. Postoje razni načini da naučite vaše dete da se brine o okruženju. Svaka porodica je drugačija i na vama je da odaberete navike koje će vam najviše odgovarati.

Provodite vreme u prirodi

Najbolji način da vaše dete postane svesno svoga okruženja i važnosti očuvanja prirode jeste je da mu ukažete na lepotu boravka napolju. Nemojte čekati savršene vremenske uslove da biste proveli nešto vremena u prirodi. Organizujte se za igru u parku, šetnju kroz šumu, planinarenje, vožnju bicikla ili kampovanje - sigurni smo da vam bar jedna od ovih opcija neće pasti teško. Na taj način, deca će boravak napolju uvek povezivati sa lepim iskustvima i biće im lakše da poštuju i usvoje navike za očuvanje sredine.

Sve što vam je potrebno za ove aktivnosti jeste adekvatna garderoba i kvalitetan ranac. U našoj online prodavnici možete naći veliku ponudu sportskih rančeva za decu i odrasle, kao i profesionalne rančeve za planinarenje koji će vam boravak u prirodi učiniti lakšim.

Pročitaj i: JESTE LI SPREMNI ZA JESENJE AVANTURE?

Pri izradi celokupnog asortimana misao vodilja uvek nam je krajnji kvalitet i odgovornost prema potrošačima jer smatramo da je od suštinske važnosti da krajnji proizvod bude maksimalno funkcionalan, svrsishodan i trajan - da predstavlja dugoročnu investiciju u skladu sa odgovornim postupanjem prema resursima. Takođe, svi Pulse rančevi i pernice su proizvedeni od materijala koji ne sadrže PVC, po EU (REACH) standardu. Materijali koji sadrže PVC moraju biti prskani raznim konzervansima i nakon tih tretmana dolazi do reakcije sa olovom koji sadrži PVC i stvaraju se mirisi koji mogu biti potencijalno opasni po zdravlje.

Šta podrazumeva REACH standard?

REACH predstavlja regulativu Evropske Unije koja je usvojena da bi uticala na zaštitu ljudskog zdravlja i zaštitu životne sredine od rizičnih faktora kao što su razne opasne hemikalije, tj. upotreba istih u proizvodnji. Ovaj standard takođe promoviše alternativne metode za ispitivanje opasnih supstanci kako bi se maksimalno redukovao broj testova koji se vrše na životinjama.

 

Budite dobar primer

Deca uče gledajući roditelje. Ukoliko i sami imate određene navike i deca će ih mnogo lakše usvojiti. Ukoliko je i vama ovo prvi veći napor da postupate “zeleno”, prođite zajedno sa decom kroz sve, diskutujte o nedoumicama i trudite se da što više reciklirate i redukujete zagađenje, kao i da razgovori o tome postanu svakodnevni u vašoj porodici.
 Nemojte da čekate da deca porastu - iako mlađa deca nisu uvek sposobna da shvate zašto, oni umeju da prihvate da je nešto što ukućani rade bitno i dovoljno su sposobni da nauče da gase svetla kada im nisu potrebna, mogu da razlikuju različite materijale i da ih svrstaju u kantu i slično. Vremenom će i sami početi da shvataju kako njihovi postupci direktno utiču na svet u kome živimo i kako male promene mogu - i uvek prave značajnu razliku.
 Počnite sa malim stvarima, naučite ih da ne gomilaju stvari, da nije sve za bacanje, da neke stvari mogu da se iskoriste za više namena.

Smanjivanje potrošnje

Odgovorno raspolaganje resursima jedan je od najbitnijih aspekata ekologije. To se odnosi na sve. Dok ste u nabavci, kada dete zatraži nešto, pitajte ga da razmisli da li mu je željeni objekat zaista neophodan, da li postoji nešto slično što već ima, da li isto to i sami možete da napravite. Budite i sami primer: nemojte zatrpavati frižider sa namirnicama koje na kraju nećete stići da pojedete, nemojte zatrpavati dete sa nekvalitetnim igračkama koje će brzo završiti u kanti, štedite vodu pri kupanju,... Deca obožavaju da se igraju sa vodom, ali je jako bitno da nauče koliko nam je ista bitna i kako da je štede. Ukoliko dete, prilikom kupanja u kadici, u nekom trenutku “potroši” vodu, nemojte mu opet popunjavati kadu, već privedite kupanje kraju, naučite ih da poštuju resurse i tako će odrasti u eko osvešćene odrasle osobe.

Maksimalno koristite ono što imate

Poznato je koliko deca uživaju dok crtaju, ali da li im je zapravo neophodno toliko papira? Nije ekološki da dajete detetu novi papir svakoga puta kada napravi i najmanju skicu, pokažite mu da ima još prostora na papiru sa te, ali i sa druge strane i objasnite mu kako na taj način čuvate drveće. Takođe, za crtanje možete koristiti i male piši briši, kao i magnetne table ili mogu običnim kredama crtati po betonu i tako ćete direktno redukovati zagađenje. Upamtite, svaka, pa i najmanja promena se računa i ima značaja, usadite tu misao i svojoj deci.

Reciklirajte

U našoj zemlji, nažalost, sistem za reciklažu nije dovoljno razvijen, tako da mora da se uloži veći trud da bi se ceo postupak izveo. Počnite od vašeg doma: nabavite posebne kante u kojoj ćete razvrstavati otpad (gledajte da iste budu dostupne i deci) i počnite. Odvojite i jednu posebnu kantu za direktnu reciklažu, tj. kantu u koju ćete odvajati sve stvari za koje smatrate da ćete moći ponovo da ih upotrebite. Kutije za razne sitnice koje ćete dekorisati, komade tkanine od starih stvari sa kojima možete da sašijete, na primer, garderobu za lutke, rolne papira za zabavne uradi sam projekte,... Videćete, kada počnete sa ovakvim načinom razmišljanja, sigurno ćete se pitati zašto to niste radili pre. Jedna od varijanti je i da reciklirate recikliranje, tj. da napravite kante za reciklažu od kutija kojih ste hteli da se rešite ili sl.

Edukacija

Koristite priliku da što više razgovarate sa decom zašto je briga o planeti bitna - dok šetate , bilo da li je u pitanju obližnji park ili planinarenje. Pričajte im o dinosaurusima koje toliko vole i objasnite im kako su postali ugroženi. Na taj način ćete ih uvesti u priču o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Priključite se planinarima, ili učlanite dete u obližnju školu izviđača ili slično, tako će, osim sticanja novih navika i znanja, dete i socijalizovati i steći nova iskustva.

 

Ekološki filmovi i knjige

 

Posetite biblioteku i konsultujte se sa ljudima koji tamo rade, sigurno će vam preporučiti neku dobru knjigu u skladu sa uzrastom deteta. Pričajte sa njima o reciklaži i zašto mislite da je važno da i oni budu deo toga.

Na internetu se mogu naći raznorazni edukativni sadržaji i filmovi na temu ekologije, a za decu mlađeg uzrasta, tu je neprevaziđeni Diznijev animirani film - Bambi. Svima je poznat takozvani Bambi efekat, Kralj lavova je takođe divan crtać i dete može naučiti važne pojmove o ciklusu života, tj. uzajamnoj važnosti svakog pojedinca i očuvanju ravnoteže. Postoje i razni animirani filmovi novije produkcije uz koje ćete se i dobro zabaviti. Neki od njih su: Avatar, U Potrazi za Nemom, Walle-e, Bilo jednom u šumi, Čovek koji je sadio drveće,... i mnogi drugi divni filmovi koje ste možda već i gledali, ali ovoga puta učinite to fokusirajući se na zeleni aspekt cele priče.

Uradi sam ekološki projekti

Internet je pun ideja za raznorazne uradi sam projekte koje možete da sprovedete kod kuće i da višestruko profitirate - ponovo ćete upotrebiti stare predmete, recikliraćete, a sami projekti su kreativni i predstavljaju kvalitetno provedeno vreme. Deca će se kroz ove projekte naučiti, ne samo značaju reciklaže, već će steći i navike za budućnost i naučiće da se posvete procesu, što je jedan od zapostavljenih faktora savremenog društva.

Više o ovim projektima i načinima za višestruku upotrebu Pulse opreme, pisaćemo u narednom blogu.

Upamtite: izgradnja ekološke svesti kod dece nikada nije bila bitnija, a podizanje deteta koje zna kako da postupa sa okruženjem i koje je svesno značaja zdrave i čiste životne sredine predstavlja jedan od najboljih načina za odgajanje.

Podizanje eko svesnog deteta može isprva delovati komplikovano, pogotovo ako i sami još niste uveli “zelene navike”, ali videćete da uopšte nije toliko teško, a benefiti su ogromni.

Korisno je učiti decu ovim veštinama još u ranom uzrastu, jer je velika verovatnoća da će im ekološki način razmišljanja ostati u svesti i kada porastu. Takođe, približavanjem ovakvom načinu razmišljanja, naučićete dete, ne samo da vrednuje prirodu i da odgovorno raspolaže resursima, već i važnim životnim lekcijama kao što su: da stvara umesto da kritikuje, da prednost da kvalitetu, naspram kvantiteta, da sarađuje, umesto da nadvladava i mnoge druge bitne i vredne osobine.

Budite zeleni!


Podeli sa prijateljima: