Bilo da li smo vernici ili ne, većina nas se raduje dolasku uskršnjih praznika zbog prilike da se poigravamo dekoracijom uskršnjih jaja. Ovo se naročito odnosi na decu koja posebno uživaju u ukrašavanju. Uskršnje zeke, jaja raznih boja i tehnika, sjajna jaja sa šljokicama, jaja sa savršeno iscrtanim uskršnjim motivima… ko se tome ne bi radovao? I iako ove godine nećemo biti u mogućnosti da se menjamo jajima i organizujemo velika praznična takmičenja u kucanju, to ne znači da ne treba da ih pravimo, a za pohvale naše umešnosti, uvek su tu društvene mreže :) a takmičenja možete organizovati u kućnim uslovima. 

U ovom tekstu ponudićemo vam neke ideje za ukrašavanje jaja  koje su jednostavne, a koje će vam poslužiti kao odlična osnova za poigravanje i dalju razradu kako biste napravili zaista unikatna jaja. Ideje su pogodne za sve, od početnika i dece mlađeg uzrasta, a pored osnovnih ideja, ponudićemo vam i zdravije alternative koje ne podrazumevaju upotrebu boja za farbanje i dekoraciju čija osnova moće biti toksična. 


Zdravije varijante za farbanje jaja

Kada je u pitanju ishrana, a naročito hrana koju će jesti naša deca, jako nam je važno da ta hrana bude zdrava i da ne bude u kontaktu ni sa čim što ima ili bi moglo da ima toksične materije. Iz tog razloga, sve je više onih koji se odlučuju za zdravije varijante za farbanje jaja. Od samih boji za jaja koje su organske, ili korišćenjem raznih začina i bilja kojima se mogu obojiti jaja. Tu su lukovina koja daje specifičnu crvenkastobordo boju, kurkuma za žutu, začinska paprika za izrazitu crvenu i slično. Međutim, nije dovoljno samo da ofarbamo jaja, već želimo i dodatno da ih dekorišemo. Ovde su nam prva pomoć vosak od sveće, cveće, kolaž papir, ali i markeri i flomasteri. Većina brendova markera i flomastera ima određene materije u sebi koje ne bi smela nikako da se dovedu u vezu sa hranom i zato je dobro da se opredelimo za zdraviju opciju koja neće naškoditi deci. Naša preporuka je da za farbanje koristite sledeće materijale: 


Pintor markeri kao netoksična alternativa običnim markerima

Pilot Pintor markeri su specifični jer nemaju nikakvih toksičnih materija, njihova je osnova vodena, ali daju boju koja je intenzivna i trajna, a uz njih možete izvesti najrazličitije majstorije. Evo nekih:

Za početak, možete da izbelite jaje. To ćete učiniti tako što ćete prilikom kuvanja jaja u vodu dodati sirće (na 1,5l vode preporučuje se 0,5l sirća). Nakon što su jaja skuvana, primetićete da se pojavila pena. Penu ćete ukloniti, a jaja isprati hladnom vodom. Ukoliko ste koristili preporučenu dozu sirća, videćete da su jaja već postala beličasta na nekim mestima, a da biste u potpunosti uklonili boju, samo je potrebno da ih izbrišete sa nekom krpom. Kada imate spremna čista bela jaja, možete pristupati dekoraciji sa Pilot Pintor markerima. 

Kada je u pitanju dekoracija crtanjem, mogućnosti ima onoliko kolika je dečija mašta. Dovoljno je da detetu date izbeljeno jaje i markere i ono će znati šta mu je činiti dalje. Za posebne šablone i ideje za nešto zahtevnije dekoracije preporučujemo vam da istražite ideje koje se mogu naći na Pinterestu. Bela jaja u kombinaciji sa crnim markerom mogu biti naročito efektna, čak i u najjednostavnijoj varijanti ukoliko na njih iscrtate tufne. Bela jaja ćete takođe lakše prebojiti markerom u celosti (iako je boja na Pintor markerima dovoljno intenzivna i pogodna za prekrivanje površina, bez obzira na intenzitet boje koji se nalazi na toj površini). 


Emoji jaja

Emoji jaja mogu biti vrlo efektna, a zapravo su krajnje jednostavna i pogodna čak i ako ste apsolutni početnik u farbanju jaja. Za emoji jaja potrebno je da za početak jaje prebojite tako da bude potpuno žuto (za ovu namenu takođe možete da koristite Pintor markere). Sve što je potrebno jeste da nacrtate oči i osmeh, a varijacija ima onoliko koliko postoji i emoji-ja. Sama žuta boja učiniće vašu uskršnju korpu veselijom, a da ne govorimo koliko će ista biti vesela ukoliko iz njih izviruje nekoliko nasmejanih jaja. 


Uskršnja jaja sa kolaž papirom

Uskršnja jaja mogu se lepo dekorisati i sa kolaž papirom. Pri tome, postoje dva osnovna načina za dekoraciju - kolaž papir kao sam deo dekoracije jaja ili stalak za jaja koji ćete napraviti od kolaž papira. 


Oči, uši i kapice za jaja  

Prvi način podrazumeva da kolaž papir iskoristite za dodatke kao što su: uši, ruke, kosa ili, na primer, ogrtač za lika koji simboliše jaje. Od kolaž papira možete napraviti i kapicu, brkove, noge, krunu, povez za oči od gusara,...


Nindža kornjača jaja

Da biste uspešno napravili Nindža kornjače jaja, za početak je potrebno da jaje prebojite tako da ono bude u potpunosti zeleno. Nakon što se boja osuši, sve što vam je potrebno jesu trakice od kolaž papira (narandžasta, crvena, ljubičasta i plava). Trakice od kolaž papira ćete koristiti kao poveze koje imaju Nindža kornjače preko očiju u potrebno je da ih zalepite u gornjoj polovini jaja, a zatim ćete preko njih nalepiti par očiju. Ukoliko nemate gotove oči za lepljenje, možete ih nacrtati i to je sve što je potrebno za ovu jednostavnu, a deci vrlo dragu dekoraciju. Po želji deca mogu docrtati i usta i nos. 


Stalak za jaje od kolaž papira 

Stalak za jaje deluje kompleksnije, ali je zapravo vrlo jednostavan. Potrebno je iseći kolaž na debele trake koje ćete pričvrstiti selotejpom ili heftalicom za papir. Ovde je bitno da odredite širinu koja je dovoljna da jaje stoji čvrsto, a da ne propadne kroz stalak. To ćete ostvariti tako što će vam gornji deo otvora biti nešto uži u odnosu na donji otvor. 

A kada savadate osnovnu varijantu, možete da eksperimentišete i da stalak postane deo postavke - crveni stalak sa vatrom od papira za raketa jaje, stalak sa izrezanim uskršnjim zekom, stalak kao stomak od pingvina, stalak kao okovratnik od klovna, kralja,......


Stalak za jaje od toaletne rolne i kolaž papira 

Ukoliko se brinete da prva varijanta neće biti dovoljno čvrsta, za stalak možete iskoristiti i rolnu od toalet papira koju ćete iseći na željenu visinu, a zatim je dekorisati kolaž papirom. 


Dekoracija salveta 

Još jedna interesantna ideja za upotrebu kolaž papira za uskršnju dekoraciju jeste izrada prstena od salveta. Princip je isti kao sa stalkom, s tim što ovde preporučujemo da koristite selotejp umesto heftalice jer će otvor biti znatno manji. Jednostavnim crtanjem i zatim sečenjem, prsten može biti u obliku pileta, zeke ili drugom obliku koji će dati šarm vašoj uskršnjoj trpezi i koja će deci biti draga.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam damo neke osnovne smernice za dekorisanje jaja i sigurni smo da ćete, čak i ako niste vični uskršnjoj dekoraciji uspeti da uspešno sprovedete u delo bar neku od njih. Želimo vam srećne praznike i da prijatno provedete vreme u krugu vaših najmilijih. 
Podeli sa prijateljima: