Ulažući u svoju i kreativnost svoje dece sigurno je da ćete dobijati rezultate o kojima niste ni razmišljali, jer samo mašta pomaže da se ciljevi postavljaju visoko i da se ka njima neometano ide. 

Ali, kakve to veze ima sa metrom? Pa, metar beleži rast, veličine, a „hranjena“ kreativnost kaže da se metar i lenjiri ne moraju kupovati u knjižarama uvek, već da se neometano mogu i napraviti.

Metar je potreban u različitim prilikama, toga smo svi svesni, ali smo se sada fokusirali na metar koji je koristan klincima i klincezama, neki kod kuće, neki kod škole, neki za praćenje rasta, a neki za praćenje zadataka iz matematike. 

Bilo koji da pravimo, želimo da podstaknemo zajednički, timski rad, mašti da pustimo na volji i da vam pokažemo kako već od materijala koji sigurno imate kod kuće možete da napravite veoma zanimljive stvari koje su korisne i potrebne. 

Osnovne stvari potrebne za pripremu jesu papir, može beli, a može i u boji, hamer papir ili karton, zavisno od toga šta tačno pravite i šta vama danas treba, makaze, neki metar ili lenjir koji već imate kako bi sve moglo da se pripremi i lepak

Trudite se da lepak bude školski, predviđen za lepljenje papira, kako se klinci ne bi mnogo ulepili, a slobodno dodajte i neku mušemu i rukavice, kako bi se izbegla lepljenja u međuvremenu. 

Sve ostalo što imate, a može poslužiti kao dekoracija, slobodno prinesite svom radnom kutku, tj. mestu gde nastaje kreativna magija. I sad krećemo! Prvo od nečega što roditelji uglavnom vole da imaju.

Metar za praćenje rasta deteta

Već ste sigurno nebrojano puta imali priliku da vidite u kućama i stanovima sa decom na vratima ili zidu zalepljen metar na kojem se prati rast deteta. On ima uglavnom svuda da se kupi, ali može jednostavno da se napravi. Kao osnovu je najbolje koristiti hamer papir, a sami se odlučite da li će osnova biti bela ili u boji, to su već konsultacije koje treba uraditi sa mališanima, ipak za njih služi.

Od hamera isecite uzdužnu, širu traku, koja će vam poslužiti kao metar. Započnite merenje od nekih 70cm, a možete završiti na 150cm ili kao vi želite. Kako bi metar u potpunosti funkcionisao, preuzmite beleženje centimetara na sebe, a ukrašavanje podelite sa decom ili prepustite njih da sami osmisle njegov izgled. Ideja je zaista mnogo.

Ukrašavanje možete uraditi na mnogo načina. Možete ispisati imena, koristiti stikere u najrazličitijim dezenima i formama. Takođe, možete sa interneta preuzeti slike omiljenih crtanih junaka ili životinja vaše dece, odštampati ih i zalepiti po metru koji će vam služiti da pratite rast svog deteta. 

Možete se koristiti i nekim #d printom, lepljenjem leptirića, cveća, a za sve to ćete vrlo lako naći tutorijale na internetu, jer se svaki od tih predmeta brzo pravi, a savršeno izgleda. Sve što vam je opet potrebno jesu hamer papir u željenoj boji, olovka za iscrtavanje šablona, makaze i malo strpljenja dok se sve reže, lepi i spaja. 

Jedna odlična ideja kada se pravi metar za praćenja rasta deteta jeste da uz same oznake centimetara ostavljate kvadratiće prazne, koji neće biti prekriveni dekoracijom, a koji vam mogu poslužiti za upisivanje datuma kada merite svoje dete, kao i ime deteta koje tog datuma merite. 

Tako će i njima kada odrastu ostati jedna lepa i zanimljiva uspomena iz detinjstva. Na kraju, kada sve lepo uklopite kako ste želeli, premerite prostor od poda do početka vašeg metra i zalepite ga na zid, vrata ili gde ste već želeli. I tu postoji mala pomoć, koristite dvostranu lepljivu traku, jer će tako metar lepše izgledati, a i neće spadati kao kada se lepi običnom trakom. 

Kad smo završili za praćenjem rasta, prelazimo na metar koji je potreban za rad i učenje!

Kako napraviti metar za školu?

Ovo je nešto što se uglavnom  kupuje na početku školske godine, uz knjige, sveske, preostali pribor, ali metar, tj. lenjir za školu možete napraviti i sami. Naravno, uz pomoć svoje dece. Ako se pitate zašto to raditi, osim što to sigurno razvija kreativnost i čini da na dobar način provedete zajedničko vreme, odgovor je u motivaciji za učenje. Kada se predmeti koji se koriste za učenje povežu sa zabavom, onda i učenje postaje zabava koja lagano prolazi i raste, pa nećete imati problemaa sa stvaranjem radnih navika.

Za školski lenjir će vam već biti potreban neki čvršći materijal, poput nekog kartona. Izrežite ga po potrebnim dimenzijama, prekrijte hamer ili drugim papirom, kako bi izgledao lepše, a onda po njemu iscrtajte milimetre i centimetre. Kada ste to uradili kreće najlepši deo, ukrašavanje. Dečaci će sigurno želeti da se tu nađe neka sličica automobila, nekog heroja, dok devojčice traže neke šljokice, vile, pa ih pustite da po svojoj volji sve ukrase, jer će tako sve više i voleti. A i biće glavne face u školi, kreativnost niko ne odbacuje!

Kako ukrasiti uradi sam metar?

Već smo nekoliko ideja kroz same primeri dali, biranjem određene boje hamera, štampanjem životinja, figura, crtanih junaka, pravljenjem 3D cveća, leptirića. Ali to nije sve. #Pulse je mesto gde možete pronaći sav potreban materijal za uradi sam metar za školu, tj. školski lenjir, metar za praćenje rasta ili kakav god metar da pravite, a da želite da je vaših ruku delo i da ima lični pečat. 

Od najrazličitijih boja hamera, različitih vrsta papira u boji, preko najraznovrsnijih flomastera i bojica za crtanje i bojenje, školskog pribora koji je potreban, makaze, lepak... Pulse vam sve na jednom mestu pruža. 

Na taj način možete se odlučiti za metar koji je ručno bojen, pa određenom vrstom bojica koje vam se dopadnu da date svom detetu da ceo metar ofarba u željenu boju ili da uz više boja pravi sebi zanimljiv dezen. Sav školski materijal koji #pulse preporučuje može se iskoristiti kako u okviru rada i učenja, tako i u kreativnim procesima kao što je ovaj. 

Pa se tako čak i kancelarijski pribor, poput stikera, bušača za papir, profesionalnog pribora za crtanje može koristiti za ukrašavanje u određenim delovima, pa se može čak na metru za praćenje rasta napraviti i mala tabla poruka za ukućane.

Ideje su brojne, a uvećavaju se tek onda kada materijal postavite ispred sebe i svoje dece, jer tek tada kreće proces koji vodi do zanimljivih proizvoda. Ako ste ostali do kraja teksta i zamišljali kakav bi metar ili lenjir vaše dece mogao da bude, onda ste pravi kandidati da odmah krenete sa radom!