Koliko puta vam se desilo da satima sedite sa detetom pokušavajući da ostanete smireni (dok razmatrate kakav mito bi urodio plodom), očajno se nadajući da će nekim čudom dete preći još niz zadataka iz matematike bez još jednog nervnog sloma (vašeg ili vašega deteta)? Ili ste opet dobili poziv od nastavnika koji vas obaveštava da vam dete često “zaboravlja” da završi svoje domaće zadatke. Ili, koliko puta ste ostali budni do kasno u noć ili zakasnili na posao jer ste u poslednjem trenutku pomagali detetu da završi rad za likovno?

Ako ste blagoslovljeni detetom koje je superorganizovano, promišljeno, konstantno motivisano, onda ovaj članak nije za vas. Ukoliko vaše dete spada u 99,99% ostale dece, nastavite da čitate:

Svađe oko domaćeg zadatka spadaju u najčešće konflikte unutar porodice koje imaju decu školskog uzrasta. Mnogi roditelji shvataju ovaj konflikt kao neizbežnu posledicu odgovornog roditeljstva, ali, najčešće je u pitanju začarani krug u okviru koga roditelji navaljuju na dete, a zatim to isto dete iz prkosa odbija da radi ili otaljava domaće zadatke. Napredak u učenju, koji je primarni cilj roditelja, se ne postiže, dok  tenzija između roditelja i dece svakodnevno raste. Roditelji su svesni ove činjenice, ali ne znaju šta činiti tim povodom. Evo šta preporučuju psiholozi:


Potrebno je vreme

Cilj kojem bi trebalo da stremite nije puko prisiljavanje deteta da uči, već olakšavanje samog procesa i pomaganje detetu da uvidi značaj učenja. Disciplina je neophodna, ali morate imati u vidu da ona bude u skladu sa uzrastom deteta i morate shvatiti da je potrebno vreme da dete postane sposobno da samostalno i sa poštovanjem barata svojim obavezama. 


Deca nisu lenja

Rešenje problema oko domaćih zadataka počinje sa prepoznavanjem i priznavanjem zahteva koji su ispred vašeg deteta. Roditelji ne smeju da pretpostave da je dete koje odbija da radi domaći - lenjo. Ova deca nisu lenja. Vaše dete može biti anksiozno, frustrirano, obeshrabreno ili besno, ali lenjo - nikako.

Domaći, kao i svaka druga konstruktivna aktivnost, uključuje momente frustracije, obeshrabrenja i anksioznosti. Ako priznate da vaše dete oseća nešto od navedenog, na taj način ćete moći da mu pomognete da prevaziđe isto i da razvije toleranciju na frustraciju, kao i samodisciplinu. To ćete uraditi na sledeće načine:


Obezbedite detetu sve što mu je neophodno

U Pulse asortimanu školske opreme možete pronaći sve što je detetu potrebno za rad (sveske svih oblika i veličina, rečnike za beleženje novih reči koje uče na časovima jezika, pribor za likovno, pribor za matematiku,...a takođe, u ponudi imamo i plutane i magnetne table koje vam mogu pomoći sa generalnom organizacijom i vizuelizacijom gradiva i materijala za učenje. 

Napravite plan

Odredite određeno vreme za domaće zadatke. To može biti pre podne, nakon doručka, ili u ranim poslepodnevnim časovima kada dete nije previše umorno. Za većinu dece, domaći zadatak odmah nakon što su došli iz škole nije opcija. Njima je tada potreban predah od učenja, a to vreme mogu iskoristiti za sportove, druženje ili slobodnu igru. 

Isključite uređaje

Dok traje period koji ste odredili za domaće zadatke, svi uređaji moraju da budu isključeni - ovo pravilo važi za celu porodicu. Dete neće moći da se skoncentriše, ako njegov brat u susednoj sobi gleda crtaće. Sami zvuci nisu toliki problem, koliko činjenica da on mora da obavlja zadatak, dok se njegov brat zabavlja. 

Odredite mesto za domaći

Dete mora imati poseban kutak za rad, bilo da li je u pitanju radni kutak u okviru njegove sobe ili ne. 

Skorija istraživanja potvrđuju da većina porodica nema uslova za izdvajanje posebnog prostora za školski rad deteta, ali je takođe i zabeležen sve veći broj dece kojima je lakše da rade u zajedničkim prostorijama - za kuhinjskim stolom ili u dnevnoj sobi dok su im ukućani blizu. 

Radite zajedno

Roditelji mogu za vreme predviđeno za domaći završavati neke svoje poslove, ali je bitno da budu prisutni i dostupni za pitanja deteta. Vaš cilj je da kreirate “bibliotekarsku atmosferu” u vašem domu koja će trajati za taj predviđeni period. Ova atmosfera pogodna je i za mlađu decu koja će naučiti da ne ometaju druge i da se zabavljaju na tih način. Ukoliko ste poslušali savet vezan za isključivanje uređaja, to ne važi samo za sam ton uređaja, pokušajte da odložite i telefonske razgovore tokom tog perioda. A kada se domaći privede kraju, onda atmosfera može da “živne” i da se deca igraju. 


Domaći zadatak je briga deteta

Da, možda vaše dete nije baš stvoreno za crtanje, a vi ste grafički dizajner. Da, možda ste pisac, a vaše dete ima muku da sastavi dve rečenice za pismeni zadatak. Da, vi biste to začas, ali to nije poenta. Domaći zadaci i raznovrsnost školskih predmeta osmišljeni su sa razlogom - deca moraju da steknu radne navike i da nauče kako da uče sama, a to što nisu sva deca stvorena za muzičko i likovno, ne znači da ne moraju da prođu kroz osnove i da nauče da se izbore i sa njima “teškim” zadacima. Nemojte njihov domaći zadatak nikada shvatati kao svoj. Vi ste tu da pomognete, ako možete, ali sama obaveza i proces učenja je isključivo na detetu. 

Manje vremenske sekvence za mlađu decu

Deca ranog školskog uzrasta najčešće nemaju dovoljno razvijenu koncentraciju da bi mogla dugo da rade bez pauze. Budite strpljivi, počnite sa sekvencama od po više puta po 10 min pa postepeno povećavajte rad u kontinuitetu. Priznajte detetu svaki napredak, ma koliko se malim činio. 


Greška je u zadatku, a ne u detetu

Pedagozi savetuju da se u radu sa decom, bilo da li su u pitanju učitelji ili roditelji ne ističu greške. Budite pozitivni i spremni da ohrabrite vašeg školarca u svakom trenutku. Istaknite napredak, a ne svaku grešku. 


Drugar za učenje

Ukoliko ste u mogućnosti, pozovite školskog drugara od vašeg deteta da zajedno uče. Poznato je da deci bolje ide učenje u grupi, a taj način učenja može da bude i motivišuć jer deca znaju da će se igrati nakon završenih obaveza. 


Za one koji ne mogu da sede u mestu

Izgleda iritantno, ali većina današnje dece jednostavno nije u stanju da sedi mirno tokom dužeg perioda vremena. I na času, i dok rade domaći kod kuće, deca se vrpolje, klackaju na stolici, grickaju olovke i slično. Pojedini stručnjaci, pripisuju takvoj deci poremećaj pažnje ili ADHD. Prava istina je, da današnja deca nemaju dovoljno fizičkih aktivnosti, a njihov mozak jednostavno traži kretanje. I zato, ako želite da rešite ovaj problem, omogućite deci dovoljno vremena za boravak napolju i fizičke aktivnosti. A dok ste kod kuće, za vreme izrade domaćeg zadatka, možete dozvoliti detetu da žvaće žvakaću gumu ili neka umesto stolice sedi na lopti za pilates ili stolici na točkiće, neka mu noge budu spuštene na nečemu što ima točkiće i što će moći da pomera. Ne treba preterivati naravno, ali ovakve stvari mogu da pomognu deci da se bolje fokusiraju i utiču na produktivnost mnogo više nego što bi to bio slučaj da su primorani da sede potpuno mirno. 


Budite strpljivi

Nemojte se plašiti pohvala. Pohvalite svaki trud, ne samo ono što je završeno. Ali, imajte u vidu da će biti i neuspeha. Nakon teškog dana, duboko izdahnite i sutradan  krenite ispočetka, bez negativnih emocija. 

Dajte deci vremena

Poteškoće sa domaćim zadacima izazivaju obeshrabrenje i frustraciju kod dece koje je kasnije teško prevazići. Plan za domaći će pomoći u redukciji ovih stavova, ali imajte na umu da do promene ne može doći preko noći. 

Većina roditelja koja je ustanovila i držala se ovoga plana pohvalila se kako više ne moraju da koriste pretnje da bi deca pristupila radu i da su generalno poboljšali međusobne odnose sa decom. 

Budite fleksibilni

Naravno, u ovom vremenu kada se sve radi užurbano i kada je većina porodica zatrpana obavezama, što različitim aktivnostima koje imaju deca, što različitim obavezama roditelja, velika je mogućnost da nećete moći svakodnevno da se držite plana za domaće zadatke. Ne možete se baš uvek pridržavati određenog ritma koji ste isplanirali, ali nemojte ni sve planove podređivati zadatku jer ćete tako poremetiti balans čitave porodice, što je suprotno od ideje sa kojom ste počeli sve ovo. Zbog toga je važno da budete fleksibilni i da se prilagođavate trenutnim prilikama, ali da uz to pokušate da održite neku redovnu rutinu. 


Podeli sa prijateljima: