Uradi sam ekološki projekti sa decom

U prethodnom tekstu pisali smo o značaju razvoja ekološke svesti kod dece i koliko je važno da se od najranijeg uzrasta deca upoznaju sa pojmovima uštede, recikliranja i brige o svetu koji nas okružuje.

link – Kako da razvijete ekološku svest kod dece

Značaj uradi sam projekata

Jedan od konkretnih primena i demonstracije višestruke upotrebe i reciklaže su i uradi sam projekti. Ako ste ikada istraživali kreativne ideje za ove projekte, sigurno ste uvideli da od banalne stvari, kao što je rolna od toalet papira koju svakodnevno bacamo, mogu da nastanu najkreativniji radovi – od raznih životinja, autića, pa do kartonskih kućica, stubova za dvorac i mnogi drugi.

Dakle, uradi sam projekti u osnovi imaju tu ekološku crtu – ponovna upotreba i reciklaža; ali su i kreativni i odlični kako za razvoj motorike kod dece, tako i za razvoj koncentracije i učenje važnih životnih lekcija. Deca istovremeno uživaju i kroz igru razvijaju maštu, ali i uče se da je proces važan i da nije bitno imati savršen konačan proizvod – već sposobnost da se napravi nešto drugačije, da se ekonomiše sa materijalima koje već imaju i da generalno više cene sam proces rada.

U daljem tekstu, pripremili smo vam nekoliko ideja za ekonomisanje i uradi sam projekte koje možete izvoditi sa opremom iz našeg asortimana.

 

Kako iskoristiti dotrajale voštane bojice?

 

Osvežite staru majicu

Staru isflekanu majicu ili novu “nekreativnu” možete da osvežite vrlo lako, a deci će sigurno biti zabavno. Sve što vam je neophodno, već imate u kući, a to je: rende, pegla, papir za pečenje i voštane bojice koje više nisu za standardnu upotrebu.

Postupak je vrlo jednostavan:
Stavite majicu na dasku za peglanje, bojice neka dete izrenda u jednu činiju i potom neka mrvice pospe po majici. Možete koristiti i stensil za pravljenje raznih oblika. Nakon što su mrvice posute, preko majice stavite papir za pečenje i neka dete pređe sa peglom nekoliko puta. Ostavite da se osuši, i dobili ste novu, ekološku, kreativnu majicu. Nakon što se malo izvežbate, ovakva majica može biti idealan poklon za dečije rođendane.

Kreativna majica – varijanta 2

Isti postupak sa mrvicama i peglom možete da primenite i na drugi način. Ukoliko želite da unapred definisani crtež plasirate na materijal, dete može direktno na pek papiru da nešto nacrta i da onda taj crtež prepegla na majicu. Imajte u vidu samo “ogledalo” efekat.

Figurice iz rerne

Od preostalih voštanih bojica mogu se napraviti i zanimljive figurice. Voštane bojice narendajte i otopite ih u rerni u plehu. Nakon što se bojice prohlade, deca ih mogu seći i kreirati: na primer, može ih seći u kocke za igranje ili ih mogu oblikovati sami rukama dok su još tople ili uz pomoć modli za kolače. Ako posedujete modle za pečenje u određenim oblicima, možete topiti bojice direktno u njima i tako dobiti željeni oblik. Vodite računa samo da ne vadite oblik pre nego što se smesa skroz ne prohladi.

 

Novogodišnji uradi sam ukrasi

Bliže se novogodišnji praznici i tim povodom možete na isti način koji je opisan u prethodnom pasusu napraviti novogodišnje ukrase: oblikujte figure u obliku jelke, kugle ili slično i potom kroz gornji deo prođite iglom i zakačite konac za kačenje. Ukoliko vam se čini da je ukras previše težak za kačenje na jelci, figure mogu biti i samostojeće, tj. poslužiti kao deo standardne dekoracije u kući.

 

Slike na platnu

Za početak, dok se ne uvežbate, možete ovu tehniku isprobati na tanjem kartonu (na primer, omotu od starog bloka za likovno), a kasnije možete nabaviti i slikarsko platno i napraviti pravo umetničko delo koje će krasiti vaš stan ili biti idealan poklon.

Od ostale opreme biće vam potrebne – dotrajale voštane bojice, lepak i fen.

Kada ste izabrali odgovarajuću podlogu (karton ili platno), pripremite podlogu: postavite mušemu ili listove iz novina za zaštitu stola na kome ćete praviti svoje umetničko delo.
Zatim, zalepite bojice po platnu i sačekajte da se lepak lepo osuši.
Kada ste sigurni da se lepak osušio, upalite fen i usmerite ga ka bojicama. Bojice će početi da se tope, a u zavisnosti od rasporeda ili vašeg usmeravanja istopljenog sadržaja, dobićete pravo umetničko delo.

 

Vodene boje od isušenih flomastera

Bez obzira na vrstu flomastera, oni su deo pribora koji ibično najkraće traje. Da bi iskoristili flomastere koji više nisu funkcionalni, možete napraviti vodene boje. Sve što vam je potrebno je voda, dotrajali flomasteri i staklene teglice sa poklopcima u kojima ćete odložiti boje.
Za početak skupite sve dotrajale flomastere na jedno mesto i rasporedite ih po bojama. U sledećem koraku potrebno je da se u teglice sipa voda i da se flomasteri koje ste grupisali postave u teglicu tako da im vrhovi budu pod vodom. Primetićete da će voda odmah početi da poprima željenu boju, a posle 5 min, zatvorite teglice, protresite ih i ostavite kraj prozora na 7 dana.
Ukoliko želite da vam boja bude intenzivnija, izvucite uloške iz flomastera, skratite ih makazama i duže ostavite u vodi.

Osvežite razne predmete uz Pilot markere

Pilot markeri nisu rezervisani samo za pisanje po magnetnoj i piši briši tabli. Uz pomoć njih možete osvežiti razne komade: patike, kacigu za bicikl, skejtbord, ali i komade nameštaja. Ideje pogledajte na sledećem linku – https://bit.ly/2Eer8Dm

Ostaci od olovaka

Napravite sa detetom vreću za teranje moljaca od ostataka od rezanja olovki. Navodno, ovi ostaci sadrže materije koje teraju moljce. Sve što vam je potrebno su materijal za vreću i ostaci. Za početak možete praviti standardne vrećice koje se vezuju, a za malo umešnije, detetu će sigurno biti zanimljivo da napravi Strašilo za ormar, tj. lutkicu ispunjenu ostacima od olovki.
Drugi način za korišćenje ostataka olovki koje se ne izrežu do kraja jesu razne konstrukcije. Za podlogu možete koristiti stiropor u koji će deca zabadati olovke ili možete oblepljivati plastičnu flašu ili kartonsku podlogu. Dajte detetu inicijalnu ideju, a ono će sigurno smisliti kako da je primeni na najmaštovitije načine.

Ekološke konfete

Konfete su uvek zabavne. Za rođendane, praznike, vesele novosti, lep su dodatak u pismima (nadamo se da vaša deca makar ponekad praktukuju odlazak u poštu ) čak i kada nemate određeni razlog, trebalo bi da koristite konfete. Konfete su zabavne, kako za bacanje, tako i za samo pravljenje. Biće vam potrebno: razni kartoni (korice od svezaka ili bloka za crtanje, kartonske čaše), makaze, bušilica za papir (ako imate), selotejp, ostaci od kolaž papira i tempere ili flomasteri za ukrašavanje.

Bušilica za papir može biti jako zgodna. Nju dete može koristiti za kompletno ukrašavanje – kolaž sa rupicama za razne kreativne upotrebe, a ostaci koji ostaju idealni su za konfete. Konfete se mogu praviti i od traka za uvijanje poklona, samo ih treba iseckati. Ostatke od iseckanog kolaža takođe se mogu seckati, a možete selotejpom spojiti više raznih papira u boji koje ćete seckati na trakice. Prvo odabrane papire seckajte na trake sa razmakom od nekoliko mm, a zatim te trake dete može iseckati na kockice. Što su materijali i oblici raznovrsniji, to će konfete biti veselije.

Kada ste napravili dovoljno konfeta vreme je da počnete sa radom na bacaču konfeta. Postupak je vrlo jednostavan. Vežite izduvan balon, a zatim ga isecite na pola. Zatom neka dete ukrasi papirnu čašu kojoj ste prethodno isekli dno. Napunite čašu konfetama, a isečenu polovinu balona navucite preko dna čaše i pričvrstite ga. Da bi došlo do eksplozije konfeta, potrebno je da zategnete balon i da ga pustite dok čvrsto držite karton.

I to je to, veselje može da počne!

5 replies
 1. Showtieme
  Showtieme says:

  Looking for the best app to watch free movies on your iOS phone? Then your should check Showbox APK. This is the most famous app today that has a big library of shows and movies. This app is also available for computer users. But your need to download it first to enjoy free films showbox-all.com

  Reply
 2. Vsezaikscix
  Vsezaikscix says:

  Если вы захотели получить быстрый займ, вам надо определиться с организацией, где оптимально взять займ онлайн. Сегодня не все компании оформляют быстрые займы. Если вы хотите получить быстрые займы, вам нужно просмотреть перечень организаций, которые предоставляют займы на выгодных условиях.

  На все-займы-тут.рф размещен перечень МФО, которые выдают моментальные займы клиентам. На портале можно найти разные МФО, прочитать отзывы и определиться с параметрами займа. Большое количество организаций предоставляют деньги на выгодных условиях. Получить займ реально сегодня с паспортом.

  Для того, чтобы посетитель мог получить онлайн займ надо выбрать компанию, изучить параметры займа. Каждый клиент попадал в положение, когда финансы нужны очень срочно. Сестры не всегда могут помочь финансово. Из-за этого необходимо изучить возможность взять онлайн займ на карту.

  Если вы хотите оформить срочные микрозаймы онлайн на карту без отказов , вам надо выбрать условия. Если вы честный заемщик, финансы будут переведены вам в сжатые сроки. Получить средства можно в рублях на конкретный срок. Необходимо выделить, что сервис гарантирует максимальную конфиденциальность. На сайте собраны МФО, которые всегда идут людям навстречу. Новые люди также не будут ощущать какого-то дискомфорта. Лояльные условия кредитования также доступны для многих клиентов.

  У вас есть вероятность получить микрозаймы быстрее, чем это проходит в банковских учреждениях. Вам не придется собирать справки. Быстрые займы – уникальный выход, если вам в сжатые сроки нужны деньги. Для получения денег нужно заполнить анкету на портале МФО. С вами в сжатые сроки свяжется менеджер и обсудит все детали.

  Если вы не знаете, где можно изучить список лучших МФО, можете смело просмотреть его на ресурсе. Лучшие микрофинансовые организации есть на портале. У всех МФО есть техническая поддержка. Получить деньги можно на банковскую карту любого банка. Вы можете также получить деньги за 5 минут без лишних вопросов от банковских сотрудников.

  Затем, как ваша заявка будет подтверждена, вы получите подтверждение. Более 90% заявок получают одобрение. Оформить мирозайм вы можете даже через мобильный телефон. Для этого нужно иметь выход в интернет. Также вам понадобится паспорт и банковская карта, куда вы будете получать средства.

  Reply
 3. KatzimsMew
  KatzimsMew says:

  Если вы решили получить быстрый займ, вам надо определиться с МФО, где лучше взять займ online. Сейчас не все компании оформляют срочные займы. Если вы желаете получить моментальные займы, вам необходимо просмотреть каталог МФО, которые предоставляют займы на приемлемых условиях.

  На все-займы-тут.рф есть список компаний, которые предоставляют моментальные займы заемщикам. На сайте можно найти разные компании, прочитать отклики и определиться с параметрами займа. Много организаций предоставляют займы на оптимальных условиях. Получить займ можно сегодня с паспортом.

  Для того, чтобы клиент мог получить срочный онлайн займ необходимо выбрать компанию, изучить параметры займа. Каждый человек попадал в положение, когда средства нужны безумно срочно. Сестры не всегда могут помочь финансово. По этой причине нужно изучить шанс взять online займ на карту.

  Если вы стремитесь получить мфо без отказа без проверки мгновенно круглосуточно , вам необходимо выбрать условия. Если вы честный заемщик, финансы будут переведены вам в сжатые сроки. Получить займ реально в рублях на конкретный срок. Надо отметить, что сервис гарантирует полную конфиденциальность. На ресурсе собраны МФО, которые всегда идут людям навстречу. Новые клиенты также не будут ощущать какого-то дискомфорта. Лояльные условия кредитования также доступны для многих клиентов.

  У вас существует вероятность получить микрозаймы быстрее, чем это проходит в банках. Вам не нужно собирать документы. Моментальные займы – уникальный выход, если вам срочно потребовались деньги. Для получения денег необходимо заполнить анкету на ресурсе МФО. С вами моментально свяжется сотрудник и обсудит все подробности.

  Если вы не уверены, где вы можете изучить каталог лучших МФО, можете смело просмотреть его на портале. Лучшие микрофинансовые организации есть на портале. У всех сервисов есть техническая поддержка. Получить деньги можно на банковскую карту любого банка. Вы можете также получить средства за 10 минут без каких-то вопросов от банковских сотрудников.

  Затем, как ваша заявка будет подтверждена, вы получите подтверждение. Более 90% заявок получают одобрение. Оформить мирозайм реально даже через планшет. Для этого необходимо иметь выход в сеть. Также вам нужен будет паспорт и банковская карта, куда вы будете получать средства.

  Reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ovaj projekat ima i ekološku crtu, jer se materijal reciklira – više o tome pisali smo ovde. […]

 2. […] Više o ovim projektima i načinima za višestruku upotrebu Pulse opreme, pisaćemo u narednom blogu. […]

Ostavite komentar


Ostavite komentar

Your email Adresa will not be published. Required fields are marked *